Suđenje za zločine u Zvorniku

U nastavku suđenja za zločine u Zvorniku, pred većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu svedočio je nekadašnji predsednik suda u Zvorniku Vaso Erić.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2010.

16:12

Default images

Erić je kazao da je kao i svi drugi građani Zvornika čuo da ima zatvorenih u Tehničkom školskom centru u Karakaju, ali da nije znao nikakve detalje o njima. Svedok je rekao da ni o jednom ubistvu u tom periodu nije bio službeno obavešten.

Za iskaz sudije tog suda Petra Ristića koji je takođe saslušan kao svedok i koji je rekao da je obavio uviđaj u Gerinoj klanici, gde je video leševe više ljudi ubijenih iz vatrenog oružja, svedok je rekao da prvi put čuje.

On je naveo da nikada nije izdao nikakvo naređenje i da nikada nijednog sudiju nije poslao na uviđaj, kao i da podatke o uviđaju koji je naveo Ristić, sud nije imao.

Erić je, međutim posvedočio da je čuo "neke glasine" kao i svi građani ,ali da nije bilo njegovo da to istražuje.

Za zločine u Zvorniku optuženi su predsednik takozvane privremene vlade Zvornika Branko Grujić i nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović.

Po optužnici, oni se terete za zarobljavanje, nečovečno postupanje i smrt oko 700 ljudi, iz sela Bijeli Potok, Đulići, Klisa i drugih, koji su bili zatvoreni u Tehničkom školskom centru u Karakaju, i potom masovno ubijani na lokalitetu zvanom Gerina klanica.

Grujiću i Popoviću se sudi i zbog deportacija i nesprečavanja zločina koje su u Domu kulture u Čelopeku i lokalitetima Ekonomija i Ciglana počinili pripadnici paravojnih formacija.

Suđenje će biti nastavljeno 15. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: