Uskoro susret Tadića i Josipovića?

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, mogli bi da se sastanu već narednog meseca, najavljuje Dragoljub Mićunović.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2010.

15:53

Default images

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović ocenio je da činjenica da je Srbija jedina zemlja u regionu čiji predstavnici nisu prisustvovali Josipovićevoj inauguraciji ne bi trebalo da naruši bilateralne odnose.

Prvi susret Josipovića i Tadića može se očekivati "verovatno već idućeg meseca", rekao je Mićunović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, ocenivši da je "važno da do tog susreta dođe što pre kako bi se zaustavio jedan negativni trend" u bilateralnim odnosima.

Mićunović je rekao da Srbija nije imala drugog izbora nego da ne prisustvuje današnjoj inauguraciji u Zagrebu, jer spor oko jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti "sprečava predsednika Tadića da prisustvuje jednom skupu na kome se kao šef države pojavljuje predstavnik takozvane države Kosovo".

"To je stav sa kojim je, naravno, upoznat Zagreb i savršeno jasno je rečeno da mi želimo dobrosusedske odnose i mislim da će oni takvi i biti", dodao je Mićunović, izrazivši uverenje da će u predstojećem periodu "odnosi između Srbije i Hrvatske biti na uzlaznoj liniji“.

Mićunović je ocenio da neprisustvovanje srpske delegacije na inauguraciji treba da bude samo "prolazna epizoda" i da treba nastaviti sa poboljšavanjem bilateralnih odnosa započetim prošle godine kroz "razgovore i dogovaranje o najbitnijim stavovima".

"Postoje mnoga pitanja koja su važna. Hrvatska i Srbija su najvažnije, rekao bih, zemlje u ovom regionu i od njihovog odnosa zavisi i stabilnost u regionu i zavisila je uvek u istoriji. Zato treba biti pažljiv i to negovati. Nadam se da će ti odnosi za vreme predsednikovanja profesora Josipovića biti u usponu“, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: