Poplave, klizišta i sneg u regionu

Topljenje snega u Makedoniji izazvalo je velike poplave i klizišta, koja su blokirala nekoliko puteva, a u Bugarskoj su zabeleženi rekordni snežni nanosi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.02.2010.

13:07

Default images

Više od 100 putničkih automobila, autobusa i kamiona blokirano je između dva klizišta u opštini Debar, u zapadnom delu Makedonije, javile su agencije. Klizišta su se pojavila na putu Mavrovi Hanovi - Debar, u blizini manastira sveti Ivan Bigorski i u mestu Bigorske Livade, kao i na putu Štip - Radoviš u istočnoj Makedoniji.

Zbog naglog topljenja snega u toj državi došlo je do niza poplava i povećanja nivoa podzemnih voda, a nivo vode u Ohridskom jezeru veći je za 11 centimetara od dozvoljenog, ali situacija još nije kritična.

U Pelagoniji, najvećoj makedonskoj žitnici, poplavljeno je 10 000 hektara plodnih površina, a poplavljene su i njive u opštinama Strumica, Bosilovo i Prilep.

Makedonska vlada je za čišćenje i proširenje korita reke Crna, Suve Reke, Turije i Ilovačke Reke izdvojila oko 600 000 evra.

U bugarskom selu Manastir, na obroncima planine Rodopi, visina snega dostigla je 160 centimetara, što je najviše u poslednjih 20 godina, prema rečima Ljubomira Spasova, zamenika predsednika opštine Laki, kojoj pripada to selo.

U drugim selima te opštine visina snežnog prekrivača je manja, od 50-60 centimetara, do jednog metra, prenela je Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: