Đelić: Što pre do statusa kandidata

Vicepremijer Božidar Đelić kaže da će Srbija posetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton iskoristiti da je ubedi da se o kandidaturi Srbije raspravlja što pre.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 18.02.2010.

10:47

Default images

Đelić je podsetio da bi prema najavama koje stižu iz Evropske unije, o kandidaturi Srbije trebalo da se raspravlja na prolećnom ili letnjem zasedanju Saveta ministara EU.

"Na nama je danas da pokušamo ubediti Ketrin Ešton da je to bolje uraditi što pre, mi smo spremni... Uveliko pripremamo odgovore na upitnik koji ćemo tek primiti, jer dobili smo upitnike koji su upućeni našim susedima pre koji mesec. Mi uveliko pripremamo one elemente koji Srbiji treba da omoguće status kandidata za Evropsku uniju što pre", naveo je Đelić.

Đelić je rekao da će Srbija od Evropske unije zatražiti podršku da izađe iz ekonomske krize, ali će joj predočiti i sve svoje potencijale, kao i energiju koja se ulaže u reforme.

Prema njegovim rečima, Srbija će nizom projekata iskoristiti potencijale Dunava i ti projekti će u okviru "Dunavske strategije" konkurisati za finansijsku podršu iz evropksih fondova.

Potpredsednik vlade je još rekao da bi o odmrzavanju plata i penzija najranije moglo da se razmatra na jesen i da troškovi za to jedino mogu biti planirani budžetom za narednu godinu.

"Budite u to uvereni, čim te cifre budu bolje, rast, izvoz.. sve ono od čega mogu da se isplate bolje plate i penzije, to ćemo i učiniti", kazao je Đelić.

Penzije sporna tačka

Oko makroekonomskih pitanja nema sporenja sa Međunarodnim monetarnim fondom već samo oko pitanja penzija, rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Cilj je da se penzije isplate ali i da ih ne obezvredi inflacija, naglasio je Đelić.

Ministar je naveo primer Nemačke gde je granica za odlazak u penziju pomerena na 67 godina i napomenuo da i Srbiju očekuju usklađivanja sa evropskim standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: