Jeremić:Kosovo i EU razdvojene teme

Učinićemo sve da ponovo pokrenemo pregovarački proces o statusu i da teme Kosova i EU integracija ostanu razdvojene, kaže šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: Danas

Sreda, 17.02.2010.

01:28

Default images

U protekle dve godine diplomatske borbe za Kosovo sačuvali smo mir i stabilnost u regionu, pokrenuli istorijski proces pred Međunarodnim sudom pravde i zadržali broj priznanja samoproglašene nezavisnosti na minimumu, kaže Jeremić za "Danas", odgovarajući na pitanje koji su najveći uspesi u dvogodišnjoj borbi protiv samoproglašene kosovske nezavisnosti.

"Srbija se pre dve godine suočila s pokušajem nametnutog otimanja 15 odsto svoje teritorije, koje su podržale neke od najmoćnijih zemalja sveta, u teškoj ekonomskoj situaciji i u periodu blokade procesa evropskih integracija", podsetio je on.

"Opredelili smo se za diplomatsku borbu, strpljivu i energičnu, čime smo napravili presedan u istoriji ovih prostora. Mnogi su nas na početku otpisali, verujući da Srbija to ne može, ali smo ih razuverili", rekao je Jeremić.

U isto vreme, ubrzano je nastavljen proces evropskih integracija i 2009. godina je bila izuzetno uspešna i u diplomatskoj borbi za Kosovo i Metohiju i u našem napredovanju ka članstvu u EU.

Odgovarajući na pitanje koji najveći izazovi predstoje, ministar inostranih poslova je rekao da će ključni trenutak svakako biti kada MSP bude saopštio svoje mišljenje o nelegalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Nakon toga, dodao je Jeremić, učinićemo sve da dođe do obnove dijaloga o statusu, kako bismo došli do rešenja prihvatljivog za sve strane.

Jeremić je negativno odgovorio na pitanje može li situacija na severu pokrajine da uspori srpsku kandidaturu za članstvo u EU.

"Vrlo jasna zvanična politika i Beograda i Brisela je da su put Srbije ka članstvu u EU i Kosovo razdvojena pitanja. Učinićemo sve da to tako i ostane, jer unakrsno povezivanje te dve teme ne bi koristilo miru i stabilnosti u regionu", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: