Moblni mamograf u Somboru

Mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojki, kupljen u akciji Fonda B92, naredne četiri sedmice boravi u Somboru, gde se za pregled prijavilo oko 1500 žena.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

19:15

Default images

Na svakih 100.000 žena zapadnobanačkog okruga više od dvadeset njih umre od raka dojke. Broj novoobolelih žena na uzorku od sto hiljada je nešto više od 45. Kako bi se ova situacija promenila, trenutno u Somboru boravi mamografa za rano otkrivanje raka dojke, a žene koje su več obavile kontrolu pozivaju i druge da dođu na pregled.

"Na vreme otkrivena bolest znači velike šanse za izlečenje, cilj je da se smanji mortalitet i da se produži život kod onih kod kojih se otkrije rak a to je moguće ranim otkrivanjem raka", kaže Zoran Rakočević.

U Somborskoj bolnici kažu da im mamograf veoma pomaže u radu jer će konačno moći da pregledaju sve žene koje su zainterovane za pregled.

"Praktično nemamo listu čekanja, mi imamo naše lekare, ali smo uvek imali liste. Ovim tempom mi zaista nikad ne bismo pregledali ovoliko žena kao sada", kaže zamenik direktora opšte bolnice Milan Grba.

U Ministarstvu zdravlja očekuju da u zapadnobačkom okrugu, gde će mamograf boraviti narednih par meseci, pregledati pet do šest hiljada žena.

Mamograf se, nakon četiri sedmice u Somboru seli u Kulu gde se za pregled već prijavilo oko tri i po hiljade žena, a nakon toga će boraviti u Apatinu i Odžacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: