Odabran zaštitnik nasleđa SPC

Šef Grčke kancelarije za vezu u Prištini Dimitris Mocopulos biće posrednik za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

15:14

Default images

Fejt i Mocopulos su se sastali u Prištini i zajednički istakli da je EU posvećena zaštiti verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu, naročito zaštiti bogatog dela zajedničkog evropskog i svetskog nasleđa.

"U tom kontekstu Vlada Grčke se složila da učini dostupnim usluge šefa Grčke kancelarije za vezu u Prištini, ambasadora Dimitrisa Mocopulosa kao posrednika za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Ovo je u skladu sa obavezama Kosova u oblasti verskog i kulturnog nasleđa", navedeno je u saopštenju.

Mocopulos će posredovati u razvoju integrisanih politika za konzervaciju verskog i kulturnog nasleđa i biće aktivno angažovan na povećanju svesti u vezi sa kulturnim nasleđem. Fejtova kancelarija će, prema potrebi, pružiti podršku posredniku u ispunjavanju njegovog mandata.

Ministarstvo kulture o izboru zaštitnika baštine

Ministarstvo kulture Srbije pozdravilo je imenovanje Dimitrisa Moskopulosa, šefa Grčke kancelarije za vezu u Prištini, za zastupnika Evropske unije zaduženog za zaštitu kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

"Ministarstvo kulture izražava očekivanje da će njegovim imenovanjem saradnja na polju zaštite kulturnog i verskog nasleđa biti unapređena, u skladu sa jasno definisanom politikom Vlade Republike Srbije", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: