Reforme u Ministarstvu prosvete

Ministarstvo prosvete najavilo je niz reformi koje bi trebalo da budu realizovane u naredne dve godine.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

12:46

Default images

Jedna od njih je mala matura za sadašnje sedmake na kraju osmog razreda, umesto kvalifikacionog ispita za srednju školu. Ispiti uskoro čekaju i njihove direktore od kojih će se tražiti znanje za dobijanje licence za obavljanje tog posla. Jedna od najznačajnijih novina, koja od sledeće godine čeka svršene osnovce, jeste mala matura.

Njen cilj biće provera funkcionalnog znanja,a učenici će morati da pokažu kako barataju poznavanjem više predmeta, a ne samo matematike i srpskog.

Koncepcija završnog ispita još nije poznata, ali u Komisiji obećavaju da će svi se detalji znati na vreme.

"Sigurno to neće biti ništa tako radikalno da neće biti prihvaljivo za roditelje i učenike, ali za par meseci, mi ćemo tačno znati kako će izgledati takozvana mala matura, odnosno završni ispit posle obaveznog obrazovanaja. On će imati drugačiju funkciju nego dosadašnji kvalifikacioni ispit, a ono što dobijemo na maloj maturi sa tim bodovima će se đaci upisivati u srednju školu i rangirati", rekao je pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje Želimir Popov.

U Sloveniji, čiji su direktori ovih dana razmenili reformska iskustva sa direktorima u Srbiji kažu da su još '96. povukli šestogodišnjake u školu, uvodeći devetogodišnje osnovno obrazovanje i potpuno reorganizovali nastavni program.

Rezultat je zavidan uspeh slovenačkih đaka na PISA testovima koji su sada daleko ispred đaka iz Srbije.

"Svake godine biraju se 4 predmeta i iz tih predmeta, 9. razred svi učenici prave testove i imamo i maturu posle 6. razreda a to je slobodni izbor. Sad su neke analize jer učestvujemo u tim proverema koje dolaze iz celog sveta da zapravo naš sistem je dobar jer su naši učenici po rezultatima iz matematike i jezika u gornjoj trećini tih analiza svetskih", kaže predsednik aktiva direktora Slovenije, Oton Račečić.

I oko 1700 direktora u Srbiji, po novom zakonu, očekuju ispiti na kojima će morati da demonstriraju minimum informatične pismenosti, jedan strani jezik i poznavanje zakonskih normativa kako bi zadovoljili uslove da steknu licencu.

Po novom zakonu one bi trebalo već sad od 11. marta da krenu da se realizuju.

"Očekujemo ispite, ti ispiti će morati da budu definisani kako i šta. Bilo je prošle godine probno polaganje, ako se ne varam, ispita za direktore. Čuli smo iskustva kolega koji su bili na tim ispitima, nije bilo ništa teško. To su problemi s kojima se mi suočavamo i nadam se da neće biti problema", rekao je Goran Seker iz škole "Kralj Aleksandar Prvi" iz Požege.

Kao nastavak reforme započete posle 2000. pa obustavljene, u ministarstvu, najavljuju veliko rasterećenje nastavnih programa posle prvog ciklusa školovanja odnosno 4. razreda jer se još pišu kao pre 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: