Poginula tri civila u Avganistanu

Tri avganistanska civila poginula su u incidentima tokom napada NATO i avganistanskih snaga na južno talibansko uporište Mardžah, saopštile su snage NATO.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

11:56

Default images

Civili su poginuli samo dva dana pošto su dva projektila NATO ispaljena na pozicije pobunjenika promašila cilj i usmrtila 12 civila, od toga šestoro dece, prenela je agencija AP. U dva odvojena incidenta, dvojica Avganistanaca približila su se snagama NATO, nisu hteli da poslušaju upozorenje da stanu i tada su vojnici pucali na njih i ubili ih.

U trećem incidentu, dvojica Avganistanaca našla su se u razmeni vatre između pobunjenika i snaga NATO i tom prilikom su ranjeni, a jedan je preminuo uprkos ukazanoj medicinskoj pomoći.

Oko 15.000 vojnika NATO i pripadnika avganistanskih vojnih snaga učestvuje u najvećoj ofanzivi od svrgavanja talibana 2001. godine u okolini grada Mardžaha, poslednjem većem gradu pod kontrolom talibanskih pobunjenika, koji se smatra ključnim u krijumčarenju opojnih droga uzgajanih u provinciji Helmand.

Ofanziva je započela pre četiri dana i mogla bi da potraje nedeljama.

Talibanski pobunjenici pojačali su kontranapade na američke i avganistanske vojnike u okolini Mardžaha, usporivši njihovo napredovanje uprkos izjavama avganistanske vlade da su pobunjenici razbijeni i da beže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: