Devet godina od napada

U mestu Livadice kod Podujeva biće obeležena deveta godišnjica od napada na autobus "Niš ekspresa"u kojem je poginulo 12 Srba, a 43 čoveka su povređena.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

10:44

Default images

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš - Priština, dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na zadušnice u Gračanicu u pratnji vojnika KFOR-a. Jedini osumnjičeni za ovaj zločin, Fljorim Ejupi, oslobođen je odlukom Vrhovnog suda u drugostepenom postupku zbog nedostatka dokaza, prenosi KIM radio.

Pre devet godina u napadu na autobus "Niš ekspresa", poginuli su Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodana Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljo Stakić.

Administrator Raško-prizrenske eparhije vladika Atanasije i vladika lipljanski Teodosije služili su u crkvi svetog Nikole u Prištini parastos poginulima u prisustvu nekoliko desetina sveštenika i vernika.

Atanasije je pročitao imena nastradalih, rekavši da "Bog čuva i pamti ubijene". Parastosu u obnovljenoj crkvi svetog Nikole prisustvovalo je i nekoliko preživelih iz miniranog autobusa.

Gordana Đorić iz Prištine i Raša Vanić iz obližnjeg sela Donja Brnjica kazali su da je nemoguće izbrisati strahotu doživljenu u Livadicama, 16. februara 2001. godine.

Đorićeva kaže da ni dan-danas ne može da shvati da je to neko mogao da podmetne eksploziv i digne u vazduh autobus pun putnika.

"Ne mogu da shvatim ni posle devet godina da niko ne odgovara za to što je urađeno. Ni posle devet godina mi ovde nemamo vladavinu prava, da se zločin kazni", rekla je ona.

Vanić se seća da je na nepun kilometar od prelaza kod Merdara ušao u autobus i da je brzo čuo eksploziju.

"Bio sam u nesvesti jedno vreme. Kad sam se probudio, izašao sam iz autobusa kroz prozor. Tražio sam jednog dečaka, Danila, koji je bio pored mene. Našao sam njegovo telo iz tri dela", priseća se Vanić.

SNV: Euleks da uhapsi napadače

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije zatražilo je od Euleksa i UNMIK-a da pronađu i izvedu pred lice pravde odgovorne za napad na autobus "Niš-ekspresa" 2001. godine.

SNV u saopštenju ističe da se s tugom i bolom priseća masakra nad nedužnim Srbima i patnje koju i danas osećaju porodice stradalih i ostali Srbi u pokrajini.

Bol i patnju još više rasplinjava činjenica što počinioci ovog gnusnog a i drugih zločina nad Srbima u pokrajini još nisu pronađeni i privedeni licu pravde, ističu u SNV.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku u martu prošle godine oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za "slučaj Livadice", zbog, kako je tada navedeno, nedostatka dokaza.

Euleks je pokrenuo novu istragu, a šef tima Euleksovih tužilaca Teo Jakobs je u junu prošle godine izjavio da taj slučaj vode ljudi iz kancelarije specijalnog tužioca koji su zaduženi za slučajeve ratnih zločina i da oni nemaju jasne osumnjičene, ali da znaju da iza onog što se dogodilo u Livadicama nije mogla stajati samo jedna osoba.

U napadu na autobus "Niš ekspresa" život su izgubili Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: