Nastavljena ofanziva na talibane

Najmanje 29 ljudi, dva vojnika koalicionih snaga i 27 talibanskih pobunjenika,poginulo je do sada u ofanzivi u provinciji Helmand,koju su počeli vojnici NATO-a.

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2010.

11:20

Default images

U operaciji "Moštarak", najvećoj od pada talibana, 2001. godine, angažovano je oko 15.000 vojnika. U toj oblasti je pre ofanzive bilo, prema podacima koalicionih snaga, između 400 i 1.000 talibanskih boraca, odnosno oko 2.000 prema talibanskim izvorima, preneli su svetski mediji.

Iako izveštaji sa terena govore o sporadičnom i uglavnom slabom otporu pobunjenika, koji su se opredelili za gerilski način ratovanja, NATO i avganistanski vojnici napreduju veoma sporo.

Razlog tome je veliki broj postavljenih eksploziva, tako da sve mora da se pregleda i da se eksplozivi neutrališu, ili da se izvedu kontrolisane eksplozije.

U Mardžahu, gradu sa 80.000 stanovnika, koji se nalazi na oko 600 kilometara jugozapadno od Kabula, jedini most preko reke koja teče kroz grad bio je toliko miniran da je koalicionim vojnicima bilo lakše i brže da sagrade pontonske mostove za prelaz reke nego da ga razminiraju.

Ljudski gubici su, zasad, mali. Juče su poginula dva vojnika koalicionih snaga, jedan Amerikanac i jedan Britanac. Talibanski portparol je izjavio da je ubijeno 27 pobunjenika.

Civilno stanovništvo se uglavnom evakuisalo, pošto su koalicione snage nekoliko dana pre početka ofanzive bacali flajere koji su najavljivali skoru ofanzivu u cilju izbegavanje civilnih žrtava.

Neimenovani visoki američki zvaničnik je za Bi-Bi-Si (BBC) izjavio da izgleda da su svi ciljevi za današnji dan ostvareni sa minimalnim gubicima u ljudskim životima i sa minimalnim nasiljem.

On je, međutim, dodao da veruje da u toj oblasti još ima naoružanih pobunjenika i da će, verovatno, kasnije ometati uspostavljanje lokalnih vlasti i regionalne bezbednosti, što je krajnji cilj ofanzive.

Mardžah je poslednji veći grad pod kontrolom talibanskih pobunjenika i smatra se ključnim u švercu opojnih droga koje se gaje u provinciji Helmand. Iz Bele kuće je saopšteno da predsednik Barak Obama pažljivo prati tok ofanzive, koja bi trebalo da bude prekretnica u ratu u Avganistanu.

Britanski premijer Gordon Braun je pohvalio britanske vojnike zbog "izuzetne uloge koju su odigrali u ofanzivi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: