Obeležavanje Dana Vojske Srbije

Vežbom pripadnika Specijalne brigade u Kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, počelo je centralno obeležavanje Dana Vojske Srbije, 15. februara.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 14.02.2010.

10:58

Default images

Centralno obeležavanje Dana vojske Srbije održano je u Pančevu. Dan vojske - 15. februar održava se u znak sećanja na Sretenje i početak stvaranja savremene srpske države i Vojske. Svoje veštine u pančevačkoj kasarni Vojska je prikazala kroz elitnu Specijalnu brigadu.

Vojska Srbije još jednom je pokazala šta zna. Specijalna brigada je u kasarni u Pančevu izvela vežbu po scenariju "prepad na bazu terorista i oslobađanje talaca", kojom je pokazala deo svojih znanja i veština kao i naoružanje i opremu koju koristi.

Iz helikoptera Vojske Srbije padobranski timovi veoma precizno spustili su se na objekat u kome su se nalazili "teroristi" i uspešno izveli zadatak.

Vežba je obuhvatala više segmenata, počevši od napada na teroriste u seoskom ambijentu, njihovog uništavanja i oslobadjanja talaca iz gradske sredine.

Pripadnici Specijalne brigade kao uz podršku i drugih delova Vojske Srbije i Ministarstva odbrane prikazali su i načine evakuacije ranjenika, kao i rad kriminoloških ekipa i način postupaka sa taocima.

Vežbu je iz prvog reda osmatračnice, uz pravi vojnički čaj, pratio i predsednik Boris Tadić u društvu ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika generalštaba Miloja Miletića.

Nešto ranije, predsednik Tadić se šetnjom kroz kasarnu upoznao sa novom opremom koju je vojska nabavila. On je rekao da je zadovoljan stanjem u vojsci.

“Smatram da je načinjen veliki uspeh. Još jednom smo imali priliku da prisustvujemo jednoj vežbi koja je pokazala visok nivo obučenosti naših vojnika. U ovom slučaju, kada govorimo o jedinici Specijalne brigade, treba reći da je to potpuno profesionalizovana Vojska. To je jedan model koji ćemo primenjivati od naredne godine u svim našim jedinicama“, najavio je Tadić.

“Dozvolite mi da kažem sada i građanima Srbije da to ne znači da će biti ukinuto služenje vojnog roka, već da će služenje vojnog roka biti dobrovoljno. I svi oni naši građani koji žele da služe vojni rok, dobrodošli su u našu Vojsku“, poručio je predsednik.

Tadić je, čestitajući Dan Vojske Srbije svim pripadnicima oružanih snaga, istakao da će naredne godine biti godine modernizovanja Vojske i tehnike.

On je rekao da je Vojska Srbije osposobljena za učešće u mirovnim misijama pod okriljem UN i da je spremna da pomaže u slučajevima prirodnih nepogoda, poplava ili terorističkih incidenata.

Tadić je dodao da bi Vojska Srbije bila upućena u takve misije uz odluku Skupštine Srbije, ocenivši da bi to doprinelo međunarodnom ugledu Srbije.

Dan vojske predsednik je iskoristio da pošalje poruku državama regiona i da naglasi da će se Srbija boriti sa organizovanim kriminalom o čimu opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: