Britanska vlada znala za mučenja

Apelacioni sud u Londonu presudio je da je britanska služba bezbednosti MI5, budući da je znala za mučenja zatvorenika CIA, prekršila ljudska prava.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.02.2010.

17:04

Default images

Sud je prethodno prinudio britansku vladu da objavi obaveštajne izveštaje o mučenju osobe sa boravištem u Velikoj Britaniji od strane CIA. Britanska vlada je pokušala da odbrani svoju odluku o neobjavljivanju informacija o mučenju Binjama Mohameda, tvrdeći da ih je dobila od SAD koje se, budući da su njihov vlasnik i izvor, protive njihovom objavljivanju, navodi BBC.

Mohamed tvrdi da je redovno bio podvrgavam metodama kao što su uskraćivanje sna i pretnjama dok su ga ispitivali američki agenti u Pakistanu 2002. godine, a da su britanski agenti iz službe MI5 znali da je on bio izložen takvom tretmanu.

Apelacioni sud je, međutim, odbacio argumente britanske vlade da će objavljivanje ovih informacija ugroziti poverenje između Velike Britanije i SAD u pogledu razmene informacija koje su od ključnog značaja za "rat protiv terorizma", piše "Independent".

Britanska vlada demantuje da je na bilo koji način bila saučesnik u mučenju Mohameda, ali je u međuvremenu otkriveno i to da su, na intervenciju glavnog advokata vlade u ovom slučaju Džonatana Samšena, iz presude uklonjeni delovi koji sadrže izuzetno oštru kritiku službe MI5.

U originalnoj presudi se, naime, navodi da ovaj slučaj pokazuje da je služba MI5 namerno dovodila u zabludu parlament, prikrivala informacije i učestvovala u torturi.

"Izuzetno je uznemirujuća činjenica da su vladini advokati u poslednjem trenutku uspeli da jednog od najviših sudija u zemlji navedu da preformuliše presudu", navodi se u pismu koje je urednik lista "Gardijan" Alan Rasbridžer uputio Apelacionom sudu.

Mohamed je uhapšen 2002. godine u Pakistanu. Najpre je odveden u Maroko, zatim u Avganistan, a potom u ozloglašeni zatvor Gvantanamo na Kubi, odakle je pušten 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: