NVO: 11.7. proglasiti Danom sećanja

Više NVO traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici i usvajanje rezolucije kojom bi se ispunila moralna obaveza prema žrtvama.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.02.2010.

13:01

Default images

Koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović rekla je novinarima ispred zgrade Predsedništva da se danas navršava tačno godinu dana od kako je više od 100 nevladinih organizacija iz cele Srbije pokrenulo inicijativu da se 11. jul proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici.

"Iako smo se obraćale sa ovim zahtevom i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, on se u potpunosti oglušio, pokazavši time visok stepen neodgovornosti i nepoštovanja prema civilnom društvu", istakla je Zajovićeva.

Ona je kazala da nevladine organizacije podržavaju one stranke koje se zalažu za donošenje rezolucije u kojoj bi se zločin u Srebrenici definisao kao genocid, a što je, kako je navela, u skladu sa presudom Međunarodnog suda pravde i rezolucijom Evropskog parlamenta.

"Donošenje rezolucije bio bi značajan iskorak ka raskidu sa prošlošću i sa zločinačkom politikom... i početak raskida sa ideologijom, moralnim i kulturnim obrascima koji su kreirali rat, a sada negiraju ili relativizuju ratne zločine", ocenila je ona.

Prema njenim rečima, deklaracija o Srebrenici bila bi "iskreno odricanje od ratnih ciljeva", važan korak ka uspostavljanju dobrosusedskih odnosa i mira u regionu, ali i početak promene klime u Srbiji.

Ona je, međutim, istakla da donošenje rezolucije o Srebrenici nije prevashodno rezultat političke i moralne potrebe suočavanja sa prošlošću već posledica međunarodnog pritiska.

Nevladine organizacije okupljaće se ispred predsedništva i dalje, svakog 11. u mesecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: