Espanja: Kandidatura Srbije u martu

Kandidatura Srbije za prijem u Evropsku uniju naći će se pred Savetom ministara u martu, smatra ambasador Španije u Srbiji Ignasio de Palasio Espanja.

Izvor: FoNet, Danas

Četvrtak, 11.02.2010.

00:52

Default images

Španija smatra da zahtev Srbije da dobije status kandidata u Evropskoj uniji treba pokrenuti što pre, ali imamo razumevanje za stavove država koje misle drugačije, izjavio je Espanja. Kako je rekao u intervjuu za "Danas", apsolutno je ubeđen da bi "ako Mladić i Hadžić budu uhapšeni i predati Hagu pre juna, Evropski savet radio vrlo brzo".

On je objasnio da je teško tačno odgovoriti kada će predstavnici Španije kao predsedavajuće EU, predati Savetu ministara zahtev Srbije za status kandidata.

"Jer da bismo pitanje stavili na dnevni red moramo sačekati da svih 27 članica EU o njemu postignu konsenzus. To se može dogoditi u martu ili u junu. Nastavljamo da vredno radimo sa svojim partnerima kako bi osigurali da se proboj dogodi u martu. Po najgorem scenariju zahtev bi pred
ministre mogao da stigne u junu", rekao je De Palasio Espanja.

Prethodno treba, podsetio je ambasador Španije, deblokirati proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a onda pokrenuti agendu za status kandidata, odnosno zatražiti od Evropske komisije pripremu upitnika za Srbiju.

"Kada je o Španiji reč, voleli bismo da vidimo brzu odluku Komisije na zahtev Srbije", rekao je De Palasio Espanja.

Ambasador Španije je potvrdio da nema formalne odluke EU u pogledu uticaja pitanja Kosova na zahtev Srbije da postane članica EU.

"Unija uopšte nema stav o tome. Što se Španije tiče, ubeđeni smo da su to dve odvojene teme", rekao je ambasador, podsetivši da su u prošlosti neke države postale deo EU, a da nisu rešile neka pitanja, čak ni teritorijalna.

"Dakle, nije prvi put da se ovako nešto dešava, ali ne mogu da prejudiciram šta će države članice na kraju odlučiti."

De Palasio Espanja veruje, kako je rekao, kao što sugeriše srpska vlada, da bi 2010. mogla biti godina u kojoj će biti rešeno pitanje Kosova.

"Verujemo da je namera Srbije, koju podržavamo, da pronađe održivo i za obe strane prihvatljivo rešenje. Kada to bude učinjeno, stvari će biti lakše za Srbiju i Evropsku uniju", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: