Zloupotreba dvojnog državljanstva

BiH i Hrvatska su potpisale sporazum o sprečavanje osoba sa dvojnim državljanstvom osuđenih u jednoj zemlji da izbegnu odlazak u zatvor bekstvom u drugu državu.

Izvor: FoNet

Sreda, 10.02.2010.

17:21

Default images

"Danas smo okončali nekažnjivost osoba koje su zloupotrebile dvostruko državljanstvo naših zemalja kako bi izbegle izlazak pred lice pravde", izjavio je hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović na konferenciji za novinare.

Jedan od takvih je član hrvatskog parlamenta Branimir Glavaš. On je lane pobegao u BiH, pošto je proglašen krivim za ratne zločine počinjene 1991. godine.

Prema novom sporazumu, država koja nekog osudi može tražiti da osuđenik kaznu izdržava u zemlji stanovanja bez saglasnosti osuđenog, rekao je Šimonović.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak je izjavio da je više od 100 osuđenih osoba pobeglo u Hrvatsku, a pedesetak u Bosnu, kako bi izbegle kaznu.

Sličan sporazum bi trebalo da ovog meseca bude potpisan sa Srbijom, gde je pobeglo oko 100 osuđenih u BiH, rekao je Čolak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: