Tači: Novi talas priznavanja Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači računa da će posle odluke Međunarodnog suda o legalnosti nezavisnosti Kosova, širom sveta uslediti novi talas priznavanja.

Izvor: Beta

Sreda, 10.02.2010.

13:43

Default images

U intervjuu za bečki dnevni list "Prese", Tači je rekao da očekuje da će "Sud pokazati da poštuje volju građana Kosova" i da je "nezavisnost nepovratna". Na opasku da "srpska vlada misli drugačije" i da "ministar inostranih poslova Srbije putuje po celom svetu i pokušava da zemlje odvrati od priznavanja Kosova", Tači je kaže da je i Kosovo "uspešno u lobiranju".

"Zemlje koje nas do sada nisu priznale, upravo sada menjaju mišljenje. Među njima su i zemlje u Evropske unije (EU) koje su do sada bile skeptične", rekao je kosovski premijer.

Tači je povodom dvogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova izveo pozitivan bilans rekavši da je "65 zemalja priznalo Kosovo, da je ono postalo član Međunarodnog monetarnog fonda i da je sa susednim zemljama izgradilo izvanredne odnose - izuzev sa Srbijom".

Na pitanje šta je sa visokom nezaposlenošću, korupcijom i niskim platama, predsednik kosovske vlade je naveo da "nezavisnost naravno ne može da stvori čuda", ali da će "ove godine biti donete važne odluke u oblasti energetike i infrastrukture".

Najavio je da će "biti privatizovana Pošta, Telekom i zimski turistički centri, što će doneti inostrane investicije i nova radna mesta".

Tači je izjavio da ga čudi to što je EU ukinula vize za državljane Srbije "kada se po Beogradu još šetaju ratni zločinci".

Najavio je da će Kosovo "ispuniti sve kriterijume za ukidanje viza" jer su i "građani Kosova Evropljani".

Kosovo i Srbija bi mogli, smatra Tači, "kao dve nezavisne države, dobro živeti jedna pored druge". Ali, "Srbija mora da misli na budućnost, na EU, a ne na prošlost i na Kosovo", ukazao je on.

"Beograd zna da je Kosovo nezavisno. No to ne mogu javno da kažu jer se boje negativnih reakcija u stanovništvu. Ali i mišljenje javnosti u Srbiji u vezi sa samostalnošću Kosova počinje da se menja", ocenio je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: