Suzavcem na sindikalni štrajk

Grčka policija intervenisala je suzavcem protiv više desetina članova sindikata zaposlenih u javnom sektoru, koji štrajkuju u centru Atine.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 10.02.2010.

13:15

Default images

"Suzavac je upotrebljen kada su skupljači smeća pokušali da svojim vozilima probiju policijski kordon i pridruže se ostalim štrajkačima", izjavio je policijski zvaničnik Rojtersu. On je rekao da su štrajkači uzvratili bacanjem kamenica, ali je incident brzo smiren.

Deset hiljada grčkih državnih službenika protestuje na ulicama Atine i Soluna, protiv uvođenja oštrih vladinih mera za saniranje posledica ekonomske krize.

U Grčkoj je od jutros prekinut vazdušni saobraćaj i rad mnogih državnih škola i drugih institucija. Današnji protest je, prema rečima organizatora, tek početak masovnih obustava rada koje su planirane. Već prvog dana, štrajkači su se na ulicama prestonice sukobili sa policijom.

Radnici ispred parlamenta uzvikuju parole protiv najnovijih mera socijalističke vlade premijera Jorgosa Papandreua.

Došlo je i do prvih sukoba sa policijom. Zaposleni u gradskoj čistoći pokušali su kamionom da probiju policijski kordon. Snage bezbednosti ispalile su suzavac na grupu ljudi.

"Otpočeli su rat protiv radnika i ovo je naš odgovor. Borićemo se dok se ne odustane od nove politike vlade”, kaže predstavnik sindikata Kristos Katsiotis.

Radnici protestuju protiv odluke grčke vlade da zamrzne plate zaposlenima u javnom sektoru, obustavi nova zapošljavanja, reformiše penzioni sistem i uvede nove poreske reforme.

"Dosta je ležanja, pozivam sve da izađu na ulice, jer jedino ovako možemo da uradimo nešto. Ono što me je život naučio jeste činjenica da nikada nije lako doći do pravde", smatra Aleskandros Potamitis, penzionisani ribar.

Štrajk državnih službenika prizemljio je avione, zatvorene su javne službe i škole, a bolnice primaju samo hitne slučajeve.

Besni putnici na Atinskom aerodromu kažu da nisu na vreme obavešteni o štrajku.

"Niko mi nije javio šta se događa. Nisam uopšte znao da je u toku štrajk", kaže Elton Holder, jedan od putnika na aerodromu.

"Postoji velika šansa da dobijem otkaz. Sutra počinjem da radim, a za Kanadu mogu da poletim tek za tri dana", kaže Manhal Hana, putnica iz Kanade.

Sindikat objavljuje da je današnja blokada Atine tek početak. Njegovi članovi pridružiće se opštem štrajku zaposlenih u privatnom sektoru, zakazanom za 24. februar.

Najteža kriza u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija izazvala je ozbiljan potres i u Evropskoj uniji. Ogromnim budžetskim manjkom, koji je dostigao 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, direktno je ugrožen evro i finansijsko tržište Evrope.

Stabilizacija situacije u Grčkoj biće jedna od centralnih tema sutrašnjeg samita Unije u Briselu. Nemački zvaničnici tvrde da su se lideri članica bloka 27 država u principu dogovorili da finansijski pomognu Grčkoj.

Ukoliko bi ta pomoć bila realizovana, to bi bilo prvi put u jedanaestogodišnjoj istoriji zone evra da se nekoj od članica odobravaju krediti za spas ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: