U lavinama u Avganistanu 166 mrtvih

Spasioci su do sada pronašli 166 žrtava lavina na planinskom prevoju Salang, 115 km severno od glavnog grada Avganistana.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2010.

11:23

Default images

Neke od žrtava spasioci su pronašli smrznute u automobilima, a druge pored puta, javio je AP. Zvaničnici smatraju da se u automobilima na zavejanom putu, koji je glavna veza prestonice sa severnim delom Avganistana, nalazi još nekoliko stotina ljudi. Spasilačka operacija je realizovana 95 odsto, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Zemeri Bašari.

Na deo puta od 3,8 km kroz planinski prelaz Salang, sa obe strane tunela dugog 2,6 km, sručila se u ponedeljak lavina sa više tona snega i leda. U tom trenutku na toj deonici nalazilo se više desetina automobila, autobusa i kamiona koji su ostali zarobljeni.

Do sada je iz tih vozila spaseno oko 2.600 ljudi. U poslednja 24 sata u spasilačkoj operaciji na toj lokaciji bilo je angažovano oko 400 policajaca, 100 lokalnih dobrovoljaca i oko 500 vojnika.

Međunarodne vojne snage u Avganistanu obezbedile su četiri helikoptera za evakuaciju mrtvih i povređenih.

Serija lavina, koje su počele u ponedeljak, na planinskom prelazu na visini od 3.800 metara, blokirale su puteve, a hiljade ljudi je ostalo zarobljeno u svojim vozilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: