"Merkator" prelazi u ruke Todorića?

Slovenački list "Dnevnik" objavio je da je najbolju ponudu za kupovinu "Merkatora" dao hrvatski "Agrokor" čiji je vlasnik najbogatiji Hrvat, Ivica Todorić.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

01:50

Default images

"Dnevnik " je iz svojih izvora saznao da se "dogodilo ono čega su se uprava Merkatora i njeni zaposleni, slovenačka prehrambeno-prerađivačka industrija i važan deo politike najviše bojali - najbolju ponudu za vlasnički ulazak u Merkator je, između osam interesenata, dao 'Agrokor', čiji vlasnik je najbogatiji Hrvat, Ivica Todorić".

Iako su drugi slovenački mediji pisali da potencijalni kupci verovatno neće ponuditi "ubedljive cene", zbog ukupnog duga "Mekatora" od 1,1 milijarde evra, "Dnevnik" iz svojih izvora saznaje i da je "Agrokor" dao bitno višu ponudu no fondovi privatnog kapitala, koje su banke pozvale da predaju ponude.

"Agrokor" je i, prema pisanju ovog lista, ponudio za deonicu "Merkatora cenu" koja je bitno viša od trenutne na berzi, koja se kreće oko 166 evra, uz mogućnost rasta koju će nesumnjivo izazvati najavljena prodaja "Merkatora".

Ipak, poslednju reč će pri prodaji "Merkatora" imati slovenačke, domaće banke, koje će na kraju ocenjivati rizik koji će preuzimanje predstavljati za zaposlene u "Merkatoru" i slovenačku prerađivačko-prehrambenu industriju.

Pomenute banke imaju u vlasništvu oko 20 odsto "Merkatora", najviše Nova ljubljanska banka, koja zajedno sa Bankom Celje ima 16 odsto "Merkatora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: