EU: Poslanici brinu zbog Svift-a

Evropski poslanici zabrinuti zbog nezaštićenosti ličnih podataka koje bi doneo Privremeni sporazum o bankarskim podacima evropskih državljana iz programa Svift.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

21:10

Default images

Sutra bi trebalo da bude glasanje o sporazumu. Dženin Henis-Pašert iz Holandije se slaže da je upotreba finansijskih podataka nužna u borbi protiv terorizma, ali žali jer "evropske službe za sakupljanje finansijskih informacija još uvek čine usluge SAD, a ništa ne dobijaju u zamenu".

Ona je rekla da je taj privremeni sporazum, koji je počeo da važi od 1. februara, omogućio pristup milionima podataka evropskih državljana.

Holandska poslanica je dodala da je Evropskom parlamentu "dosta obećanja da će sutra dobiti marmeladu, ako danas budu strpljivi".

Sa druge strane, komesarka za unutrašnje poslove EU, Sesilia Malmstrom, smatra da bi sporazum koristio i EU i SAD, kao i da bi njegovo odbijanje značilo "pretnju bezbednosti evropskih državljana".

Sporazum je branio španski ministar unutrašnjih poslova, Alfredo Perez Rubalkaba, koji je u ime predsedavajuće EU, Španije, naglasio da se podaci iz programa Svift koriste za istrage u terorističkim napadima i za sprečavanje novih.

Dodao je da će evropski državljani u slučaju da se sporazum odbije, biti manje bezbedni.

Martin Šulc, nemački poslanik, ipak, smatra da bi potpis takvog sporazuma bio "greška vlada članica EU, koje su mislila da će uspeti da ga "provuku kroz" Evropski parlament, iako sporazum krši ljudska prava i tako je loš da EU ne sme da ga potpiše.

Njegova koleginica, Rebeka Harms, takođe smatra da bi taj sporazum bio kršenje zakonodavstva EU.

Lotar Biski, nemački poslanik, istakao je da je taj sporazum bio prihvaćen na sumnjiv način, kao i da je njegovo sprovođenje "htelo da zaobiđe Evropski parlament".

"Od nas se očekivalo da samo potvrdno klimnemo "Maloj sestri Velikog brata" - gospođa Klinton je ubeđena da može da nas ubedi u stvar, u kojoj bi se protivili sopstvenim vladama”, dodao je on.

Sofia Int Veld iz Holandije, dodaje da evropski glasači imaju pravo da znaju da se pitanje zaštite podataka shvata jako ozbiljno, a odluke Saveta EU ne potvrđuju automatski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: