Janukovič pobedio tesnom većinom

Viktor Janukovič je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini, objavila je Centralna izborna komisija posle obrade svih glasačkih listića.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

19:58

Default images

Janukovič je, prema tom izveštaju, osvojio 49 odsto glasova, i tako tesnom većinom pobedio svoju rivalku Juliju Timošenko, koja je dobila 45,5 odsto glasova. Posle objavljivanja izbornih rezultata, novi ukrajinski predsednik pozvao je premijerku, da odustane od protesta i da podnese ostavku.

“U procesu formiranja nove vlasti, spreman sam da sarađujem sa svima koje interesuje obnova Ukrajine. Da bismo reorganizovali vladu, potrebno je oformiti novu većinsku koaliciju u Parlamentu. To je prema sadašnjem ustavu, veoma složen proces, a mi nemamo vremena, jer je ovaj narod umoran od čekanja. Zbog toga zvanično pozivam premijerku da podnese ostavku i povuče se u opoziciju", rekao je Janukovič.

Tim Julije Timošenko je prethodno poručio da neće priznati Janukovičevu pobedu, dok sud ne naloži ponovno prebrojavanje glasova na hiljadu biračkih mesta. Ona se od izborne noći u nedelju nije pojavila u javnosti. U međuvremenu, međunarodna posmatračka misija, ocenila je da su izbori bili transparentni i demokratski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: