Saradnja sa EU za Podunavlje

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić predstavio je principe za izradu Nacionalne platforme za učešće Srbije u Sveobuhvatnoj strategiji EU za region Dunava.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2010.

18:08

Default images

U saopštenju kabineta potpredsednika vlade navodi se da su na sastanku učestvovali predstavnici 27 opština i gradova koji se nalaze na obalama Dunava. Đelić je, kako je navedeno, rekao da će platforma uskoro biti dostupna na Internet strani Vlade Srbije, a svi zainteresovani građani će moći da šalju svoje komentare, predloge i mišljenja.

U saopštenju se navodi da su na sastanku razmatrani i ključni prioriteti lokalnih samouprava, kako bi na osnovu njih bili urađeni što kvalitetniji projekti za korišćenje razvojnih potencijala Dunava.

Radna grupa je odlučila da, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, početkom aprila održi veći skup na kome bi učestvovali svi gradovi i opštine dunavskog regiona, koji bi tom prilikom predstavili svoje projekte.

U Vladi Srbije 13. oktobra prošle godine održan je sastanak ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića sa delegacijom različitih ministarstava Hrvatske i tada je dogovoreno održavanje 138 kilometara plovnog puta Dunava, koji dve države dele.

Tada je potpisan i sporazum koji bi trebalo da omogući da ozbiljni problemi za plovidbu budu rešeni na najbolji mogući način.

Pomoćnik ministra infrastrukture Pavle Galić istakao je da je sporazum izrađen u skladu sa standardima Evropske unije i definiše pitanje bezbednosti plovidbe, tehničko održavanje zajedničkog dela plovnog puta Dunava, a precizirani su i zadaci i aktivnosti Međudržavne komisije.

Bez održavanja tog plovnog puta doći će do smanjenja bezbednosti plovidbe, kazao je Galić tom prilikom i dodao da na njemu ima nekoliko kritičnih deonica koje zahtevaju hitnu intervenciju.

Ovim sporazumom dat je prioritet Koridoru 7 - to će biti obaveza i Srbije i Hrvatske, ali od 2011. godine i EU, kazao je on i dodao da će primenom akta biti stvorene mogućnosti da se saobraćaj obavlja brže, ali i da se poveća količina robe koja se na taj način transportuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: