CG:Pravosudna saradnja nije dobra

Odbijanje Srbije da dostavi podatke i dokaze protiv Sokovića i Šekularca pokazuje da pravosudna saradnja nije dobra, kažu iz Ministarstvo pravde Crne Gore.

Izvor: Beta

Sreda, 10.02.2010.

21:09

Default images

Ministarstvo pravde Crne Gore saopštilo je da su od Srbije traženi podaci i dokazi kako bi protiv Gorana Sokovića i Dejana Šekularca, koji se nalaze na spisku osumnjičenih za šverc više od dve tone kokaina iz Urugvaja u Evropu, bila pokrenuta istraga i da je ukazano da to što su oni državljani Crne Gore predstavlja apsolutnu pravnu smetnju za izručenje Srbiji.

Soković i Šekularac su uhapšeni krajem prošle sedmice, ali su sinoć pušteni iz zatvora, jer je tužilaštvo ocenilo da nema osnova da protiv njih pokrene krivični postupak u Crnoj Gori.

Postojanje smetnje za izručenje "nesumnjivo je poznato pravosudnim organima obe države, jer su i ustavi dve zemlje i među njima zaključeni bilateralni ugovori uveli zabranu izručenja sopstvenih državljana", navodi se u saopđtenju.

Crnogorsko Ministarstvo je podatke i dokaze protiv Sokovića i Šekularca tražilo na osnovu bilateralnog ugovora sa Srbijom iz maja 2009. godine o pravosudnoj saradnji.

Povodom navoda ministarke pravde Srbije Snežane Malović da su nadležni organi Crne Gore, na osnovu bilateralnih ugovora, a pre svega Ugovora o izručenju i dalje obavezni da postupe po molbi pravosuđa Srbije, crnogorsko Ministarstvo je navelo da je zahtev za izručenje dostavljen Višem sudu u Podgorici da odluči da li postoje pretpostavke za izručenje.

"Posebno podsećamo da je prema članu odam Ugovora o izručenju predviđeno da se neće odobriti izručenje lica koje je državljanin zamoljene države", navodi se u saopštenju.

To Ministarstvo je izrazilo nadu da "buduća pravosudna saradnja neće biti opterećena ovakvim pojavama, da će pravosudni organi međusobnu pravnu pomoć ostvarivati uz puno razumevanje i poverenje, uz poštovanje opredeljenja da je zajednički cilj država borba protiv teških oblika kriminala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: