SDA: Bošnjacima se krše prava

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Fuad Baćićanin kaže da se Bošnjacima u Srbiji krše Ustavom zagarantovana prava.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

18:03

Default images

Baćićanin ocenjuje da se u administrativnim procedurama koje se odnose na podatke građana, "najgrublje krše" Ustavom i zakonom zagarantovana prava nacionalnih manjina.

Visoki funkcioner te stranke, čiji je lider Sulejman Ugljanin ministar u Vladi Srbije, rekao je na konferenciji za štampu da u Policijskim upravama, u programima za upisivanje podataka o građanima, u klasifikaciji nacionalnosti ne postoji odrednica "Bošnjak".

Time je, kako je rekao, prekršen ustav i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i Konvencija Saveta Evrope.

On je rekao da se u sandžačkim opštinama nova lična karta izdaje samo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, iako je u svim tim opštinama u ravnopravnoj službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo.

Baćićan je pozvao Bošnjake da pri vađenju ličnih isprava zahtevaju poštovanje zagarantovanih prava.

"Pozivam Bošnjake da prilikom vađenja ličnih dokumenata traže svoja ustavom i zakonom zagarantovana prava. Podaci u ličnim kartama Bošnjacima moraju biti ispisani na bosanskom jeziku, latiničnim pismom, a u rubrici državljanstvo kod putnih isprava mora pisati Republike Srbije, a nikako srpsko kako sada piše", rekao je Baćićanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: