Javne nabavke bez nepravilnosti

Direktor Uprave za javne nabavke Republike Srbije Predrag Jovanović izjavio da nisu uočene nove nepravilnosti kada su u pitanju javne nabavke za 2008. godinu.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

16:07

Default images

On je takođe ukazao da je izveštaj Državne revizorske institucije značajan jer je kontrolisao izvršenje tih ugovora. Jovanović je novinarima u pauzi skupa "Centralizovane javne nabavke - za i protiv" rekao da je taj izveštaj pokazao da su neki ugovori, zaključeni pre zakona o javnim nabavkama 2001. godine, aneksirani čitav niz godina nakon toga.

On je naveo primere nepravilnosti koje su utvrđene izveštajem DRI, a koje se odnose na to da su, na primer, izvršena plaćanja za neku robu, a da nema zapisnika i izveštaja o tome da je roba i isporučena.

"To otvara pitanje realizacije ugovora koje je do sada bilo potpuno nekontrolisano i jako mnogo zloupotrebljavano, jer se znalo da niko osim DRI ne može to da kontroliše", ukazao je Jovanović.

On je napomenuo da bi bilo važno da DRI ubuduće kontroliše svrsishodnost neke nabavke, kao i da li je ta nabavka uopšte potrebna i u kom obimu je potrebna i kog kvaliteta i izrazio očekivanje da će DRI u novom izveštaju za 2010. godinu pokriti i tu oblast.

Jovanović je napomenuo da se sve vreme govori o uštedama, a da se ne postavlja pitanje da li je nešto uopšte trebalo kupiti i da li smo kupili nešto što je mnogo skuplje i naprednije, nego što nam je realno bilo potrebno.

On je ukazao da Uprava za javne nabavke Republike Srbije kontroliše samo to da li je poštovana procedura u izboru najpovoljnije ponude i dodao da je u nadležnosti te uprave da bude izabran onaj ko ponudi najpovoljniju cenu, po najpovoljnijim uslovima.

Jovanović je rekao da je jedna od nepravilnosti u realizaciji ugovora bila i ta da ponuđač namerno ponudi nisku cenu da bi pobedio na tenderu, a da kasnije počne da aneksira ugovor i da "zida" cene.

On je i dodao da Uprave za javne nabavke Republike Srbije nije nadležna za tu vrstu kontrole, niti za kontrolu načina na koji su se dobijali poslovi i ukazao da DRI kontroliše celokupnost poslovanja, počev od planiranja pa do izvršenja ugovora.

Jovanović je rekao da bi primena centralizovanog sistema javnih nabavki, koji se primenjuje u mnogim evropskim zemljama, mogla da doprinese uštedama u tom postupku, kao i njegovoj većoj transparentnosti.

On je najavio da će odgovarajući koncept za primenu centralizovanog sistema javnih nabavki u Srbiji biti pripremljen do kraja ove godine, ali da je još neizvesno kada će on konkretno početi da se primenjuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: