Kako se troši novac iz NIP-a?

Nekoliko stotina miliona evra iz NIP-a potrošeno je uglavnom na lokalne projekte, a od toliko novca nije izgrađen nijedan kapitalni objekat.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

16:09

Default images

Več četiri godine Vlada Srbije investira novac iz Nacionalnog investicionog plana. B92 je istraživao da li se i ono što je izgrađeno koristi na odgovarajući način. Deo novca je otišao i na rekonstrukciju Doma kulture u Žitorađi u kome se, međutim, nalazi striptiz klub.

Ukoliko se eventualno dogodi da Evropska banka za obnovu i razvoj ne odobri Srbiji kredit, most "Gazela" bi mogao da bude rekonstruisan i iz domaćih izvora. U ministarstvu za Nacionalni investicioni plan kažu da oni imaju rešenje.

“Mi sada ne radimo ništa, ali ako ne dobijemo kredit spremni smo da nađemo nešto novca. Pre svega odustaćemo od nekih projekata nižeg prioriteta”, kaže ministarka za NIP Verica Kalanović.

U proteke četiri godine, od kada je NIP osnovan, potrošeno je stotinu milijardi dinara na razne projekte. Do danas, niko od predstavnika ni bivše ni sadašnje vlasti nije smatrao da je sanacija ovog mosta jedan od prioritetnih projekata Srbije.

Jednostavno, država je donosila odluke da se novac troši na neke druge projekte, a ne na "Gazelu".

“Deo novca je mogao i po meni morao da se koristi za rekonstrukciju 'Gazele', jer smo tada imali 586 miliona evra. Tadašnje ministarstvo za kapitalne investicije nije smatralo da je to projekat prvog prioriteta, nego je to koristilo za neke druge projekte za koje se smatralo da su važniji”, navodi Kalanovićeva.

Strategija dodele novca iz NIP-a uglavnom je podrazumevala izdvajanje novca za manje lokalne projekte.

Tako su se među važnijim projektima našli čak i nabavka vozila za tržišnu inspekciju, unapređenje analitike podataka sektora usluga ili škola novinarske specijalizacije. Deo novca je otišao i na rekonstrukciju Doma kulture u Žitorađi.

Međutim, snimci svedoče da se u domu nije razvijala kultura, već su meštani mogli da posećuju striptiz klub.

“Dom kulture, sve je bilo izbačeno. Čovek je uzeo pod zakup i držao diskoteku.”

“Dom kulture ne samo da nije upotrebljavan u te svrhe, već je po nečijoj odluci prvo pretvoren u diskoteku, a onda i u striptiz bar”, kažu građani Žitorađe.

“Preduzeće koje je dobilo sredstva iz NIP-a odlukom jednog samovoljnog direktora je postalo objekat striptiz bara. Taj direktor, izvesni Rajević, doneo je odluku da licima iz Niša izda u zakup ovaj objekat za svega 8.000 dinara”, kaže poslanik SRS-a Marko Milenković.

U ministarstvu za NIP kažu da oni prate trošenje novca datog za neki projekat dok se on ne završi. Posle je sve u nadležnosti lokalne samouprave.

“NIP je taj deo Doma kulture obnovio i izvršio primopredaju sa opštinom. Od trenutka kada opština preuzme nadležnost nad tim projektom ne može dalje da se ima nadležnost. Da li je zloupotrebljen ili ne, i stavila u funkciju striptiz bara ili je to klub čitalaca koji idu u onovnu školu, što je bila prava namena projekta”, navodi Kalanovićeva.

Ove godine, najavljuju u ministarstvu za NIP, novac će se koristiti isključivo za infrastrukturne projekte.

Takođe, ukoliko ne bude dovoljno novca za most "Gazela", ukinuće se neki projekti nižeg prioriteta i dati za most.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: