Dobrovoljni odlazak 210 prosvetara

Za dobrovoljni odlazak iz prosvete i prestanak radnog odnosa uz socijalni program prijavilo se 210 zaposlenih u školama u Srbiji, kažu u Ministarstvu prosvete.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

15:50

Default images

Njih 178 zatražilo je dobrovoljni prestanak radnog odnosa, uz stimulativne otpremnine u visini od 200 evra za svaku godinu staža, dok 32 prijavljena smatraju da ispunjavaju uslov za prestanak radnog odnosa, uz isplatu otpremnine u visini šest bruto prosečnih plata u ustanovi, odnosno šest bruto prosečnih plata u privredi.

U Ministarstvu je rečeno da je ovo početak programa racionalizacije, a kako je ranije izjavio ministar prosvete Žarko Obradović, treba da usledi nova akcija koja će se odnositi na smanjenje broja odeljenja.

Obradović je kao mogući razlog nedovoljnog odziva naveo to što zaposleni nisu bili dovoljno informisani i što se tražilo ukidanje radnog mesta.

Prema procenama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u prosveti je višak oko deset odsto od ukupnog broja zaposlenih, a kako je izjavio Miodrag Skrobonja iz Unije, odziv je očekivano slab zbog nelogično postavljenih uslova za odlazak.

Problem je to što se u slučaju prestanka radnog odnosa, "ne može vršiti prijem novih zaposlenih, već se ukida radno mesto zaposlenog koji se izjasnio za prestanak radnog odnosa", a takođe se ne obavlja "raspoređivanje između postojećih kadrova", rekao je Skrobonja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: