Vlada: Sporazum MMF-a se sprovodi

Na sastanku premijera Mirka Cvetkovića i ministarke finansija Diane Dragutinović s misijom MMF potvrđeno je da se sprovode svi elementi sporazuma, kažu u Vladi.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

10:52

Default images

"Predstavnici MMF-a su konstatovali da su u Srbiji u 2009. godini merama Vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize i da je naša zemlja prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima nego zemlje istočne Evrope", navodi se u saopštenju.

Sa poznatim zahtevima koje Srbija još nije ispunila delegacija MMF-a na prvom sastanku obrela se kod guvernera Radovana Jelašića. I sam guverner priznaje da ih već po devetogodišnjoj tradiciji na sličan način dočekujemo, ali da ga to ovaj put mnogo ne brine.

“Ja sam umereni optimista vezano za to da ćemo i ovoga puta pregovore uspešno završiti. Ali svaki put pre pregovora uvek ima isto, niste uradili ovo, niste uradili ono, ali naravno ima i onih stvari koje su sprovedene i koje su urađene”, kaže guverner NBS Radovan Jelašić.

Sledeća adresa delegacije MMF-a bila je Vlada Srbije. Taj sastanak je završen sa više optimizma.

Iz kabineta predsednika Vlade Mirka Cvetkovića, saopšteno je da je na sastanku utvrđeno da Srbija sprovodi sporazum sa MMF-om u svim elementima.

Od MMF-a je stigla i pohvala da je Srbija prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima od zemalja istočne Evrope, navodi se u saopštenju.

Guverner Radovan Jelašić kaže da će glavne teme tokom narednih 14 dana biti kako da se smanji javna potrošnja, povećaju investicije, proizvodnja i izvoz.

"Ovo je bio prvi sastanak, a posle toga sa pojedinim ministrima, po pojedinim ministarstvima biće naravno i tehničkih pregovora. Mi očekujemo da bi ti pregovori trebalo da se završe za dve nedelje. Naglašavam, 26. februra je u Beču sastanak sa bankama i niko ne želi posle Beča da se vraća u Beograd, nego iz Beča da ide kući", objašnjava guverner.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini. Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Od izveštaja koji će delegacija predvođena Alberom Jegerom predati bordu direktora MMF-a zavisiće i da li će Srbija moći da povuče 350 miliona evra, što bi bila treća tranša kredita vrednog skoro tri milijarde evra.

MMF razmatra dogovorene mere

Tokom posete Misije MMF-a Beogradu, do 23. februara, biće razmotrena fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja i realizacija dogovorenih mera. U okviru redovnih godišnjih konsultacija, koje se obavljaju istovremeno sa revizijom stend-baj aranžmana od 2,9 milijardi evra, biće analizirana i srednjoročna strategija ekonomske politike Srbije.

Analiziraće se i adekvatnost mera ekonomske politike, izazovi u fiskalnoj politici, okvir monetarne politike, navodi se i dodaje da će biti ocenjena konkurentnost i stabilnost Srbije, kao i održivost spoljnog duga zemlje.

Misiju MMF-a predvodi Albert Jeger, a zvanični razgovori počeli su uvodnim plenarnim sastankom u NBS.

MMF je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kredit od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, iz kojeg su do sada povučene dve rate u ukupnoj vrednosti od 1,12 milijardi evra.

Povlačenje treće rate kredita od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a. Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini.

Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: