Šri Lanka: Uhapšen Fonseka

Poraženi predsednički kandidat i bivši komandant vojske Šri Lanke, Sarat Fonseka uhapšen je i vojni sud će mu suditi zbog planiranja vojnog udara.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

01:52

Default images

Fonseku, koji je bio na čelu vojske u operacijama u kojima su poraženi pobunjenici Oslobodilačkih tigrova Tamilskog Elama, uz primenu sile je privela vojna polcija pošto se on protivio hapšenju, rekao je jedan opozicioni političar.

Član vlade Šri Lanke Kejelija Rambukvela je rekao da će Fonseki suditi vojni sud po optužbi za zaveru protiv predsednika Šri Lanke Mahinde Radžapakse i planiranja vojnog udara.

"Kada je bio komandant vojske i načelnik Generaštaba i član bezbednosnog saveta imao je direktne kontakte s opozicionim političkim partijama, što se prema zakonu o vojsci svodi na zaveru",rekao je Rambukvela.

On je dodao da je Fonseka kovao zaveru protiv predsednika dok je još bio u vojsci.

Fonskea i Radžapaksa bili su bliski saradnici u borbi protiv Tamilskih tigrova kojom je prošlog maja okončan 25-godišnji građanski rat, posle čega je Fonseka napustio vojsku i ušao upolitiku.

Posle oštre predizborne kamanje, Radžapksa je prošlog meseca pobedio na izborima. Od izbora 26. januara, Fonseka je govorio da vlast pokušava da ga uhapsi na osnovu izmišljenih optužbi.

Fonseka je već najavio učešće na parlamentarnim izborima zakazanim za april.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: