Niže cene goriva na pumpama NIS-a

Na pumpama Naftne industrije Srbije od danas je gorivo jeftinije u proseku za 2, 5 dinara, iako je uredbom vlade Srbije pre 10 dana benzin poskupeo za 3 dinara.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

00:20

Default images

Naftna industrija Srbije je na svojih skoro 500 pumpi snizila cenu goriva pa je litar motornog benzina i bezolovnog motornog benzina pojeftinio za dva dinara i košta 108,2 dinara po litru. Cena dizela D2 smanjena je za tri dinara i iznosi 95,5 dinara po litru, a cena evro dizela je 105,9 dinara po litru.

Urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković, odluku NIS-a ocenjuje kao početak utakmice za bolje pozicioniranje na tržištu.

"Očigledno je da u ceni koju je odredila država kao prodajnu ima dovoljno prostora da se sve naftne kompanije počnu da se ponašaju tržišno. Podsetila bih da je 'Luk oil' za Novu godinu napravio jednu takvu akciju i očigledno je time, da kažem 'povukao nogu' jer znamo da se evro dizel uvozi, a da može u inostranstvu da se kupi po cenama koje su nekada povoljnije nego one po kojima NIS prodaje gorivo u veleprodaji", rekla je Putnikovićeva.

S druge strane, privatni naftaši nisu zadovoljni. Predsednik upravnog odbora AD 'Nafta' Nebojša Atanacković odluku NIS-a vidi kao nedostojnu i kao udar na konkurenciju.

"Imamo situaciju da monopolista koji jedini proizvodi robu, prodaje jeftinije tu robu u svojim objektima, po nižoj ceni nego kada je isporučuje na veliko drugim prodavcima, koji takođe prodaju na malo. Drugim rečima, NIS daje maržu od 5 dinara, sam skida cenu tako da praktično ostaje drugima da budu nekonkurentni sa visokom cenom ili da im od svega ostaje dva, odnosno tri dinara zavisno od derivata', objašnjava svoj stav Atanacković.

On smatra da država mora da reaguje na odluku NIS-a ili će u suprotnom, kako kaže, mnogi privatni naftaši, zbog nelojalne konkurencije prestati da postoje.

"Brojni vlasnici privatnih pumpi dovedeni su u situaciju da će, ako se ovo nastavi, obzirom da nemaju gde da kupe derivate, morati da mole i da se podvrgnu onome što NIS formira. Ukoliko se ne desi nešto, neka intervencija države koja bi morala da reaguje vrlo hitno i odlučno, oni će biti u situaciji da zatvore sve ili bar deo pumpi", kaže Atanacković.

S ovim mišljenjem se ne slaže Jelica Putniković, koji navodi da su uredbom vlade Srbije iz 2002. godine i privatni naftaši zaštićeni uvođenjem marži i akciza, zbog čega do sada nije ni bilo tržišnog takmičenja.

"Kada sad jedna pumpa spusti gorivo za dinar, onaj ko je u blizini te pumpe mora da se ponaša tržišno i da takođe razmišlja kako da privuče svakog kupca, koji bi mogao da ode i kod konkurencije. Iako naftna uredba još uvek važi, naftaši su počeli da se ponašaju tržišno i sada je zapravo počela utakmica u kojoj verovatno neće moći svi da prežive jer u Srbiji ima oko 1000 benzinskih pumpi, što nam svakako nije potrebno", rekla je Putnikovićeva.

Pošto je prošle sedmice pala najniže u protekla dva meseca, cena nafte se na svetskom tržištu juče digla na iznad 71 dolar za barel, zahvaljujući hladnom talasu koji je zahvatio severoistok SAD i napetosti oko iranskog nuklearnog programa, prenose agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: