Ekonomisti o razgovorima sa MMF-om

Povodom razgovora Vlade Srbije i MMF ekonomski analitičari ističu da se u Srbiji tokom godine može očekivati blagi ekonomski rast.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

00:11

Default images

Delegacija MMF-a počela je danas novu rundu pregovora sa Vladom Srbije povodom treće revizije kreditnog stend-baj aranžmana vrednog tri milijarde evra. Iz Vade Srbije je najavljeno da će MMF-u biti predočeno da je Srbija spremna da ispuni sve obaveze preuzete tokom poslednjih razgovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, naročito po pitanju penzija.

Ekonomski analitičar Goran Nikolić očekuje da će razgovori sa MMF-om biti uspešni jer se pokazuje spremnost da se krene sa reformom penzionog sistema, što delegaciju iz Vašingtona najviše i interesuje.

"Radi se o dva elementa, beneficiranom radnom stažu i o budućem modelu po kojem će se usklađivati penzije. Po svemu sudeći, to će biti potrašačke cene ili troškovi života, s korekcijom ukoliko rast bruto domaćeg proizvoda bude veći od četiri procenta, da se tako utiče na penzije u smislu njihovog povećanja za razliku rasta od tih četiri procenta", rekao je Nikolić.

Tokom boravka misije MMF-a u Srbiji, koja će trajati do 23. februara, biće razmotrena najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja i realizacija dogovorenih strukturnih mera.

Nikolić očekuje da će MMF još jednom tražiti garancije od Vlade da će budžetske rupe biti popunjene kako je i obećano.

"Kada je u pitanju kurs dinara, znam da poslednji put na sastanku sa MMF-om nije bilo nikakvog uslovljavanja u tom pogledu, ali oni su zainteresovan za stabilan režim kursa", kaže Nikolić.

Nikolić navodi da je dovoljno da u jednom tromesečju bude zabeležen privredni rast što će označiti kraj recesije i tvrdi da na osnovu dosadašnjih trendova u pojedinim privrednim granama možemo očekivati blag privredni rast.

„To je formalno tačno zato što po trendovima u industriji i drugim delatnostina: građevinarstvo i telekomunikacije koje imaju veliku udeo u BDP mi možemo očekivati blagi rast u prvom kvartalu i to je doboljno za kraj recesije. Dovoljno je da imate rast u jednom tromesečju i to je kraj recesije“ objašnjava Nikolić.

Uprkos ovakvim prognozama, Nikolić upozorava da će građani lošije živeti. S jedne strane, kako kaže zbog toga što zarade neće rasti, a sa druge zbog rasta inflacije od šest do osam odsto.

Član Izvršnog odbora Findomestik banke Vladimir Marković kaže za B92 da se u bankarskom sektoru situacija stabilizovala.

„Ne postoji dovoljan broj dobrih projekata, ne postoji dovoljno zahteva za kreditiranje što pokazuje da naša ekonomska situacija nije na zavidnom nivou i da se ne razvija. Međutim, što se tiče plasmana koji postoje danas u Srbiji imamo stagnaciju u smislu rizika i to je dobro iz perspektive bankarskog sektora“ dodaje Marković.

On kaže da se interesovanje građana za kreditima skoro prepolovilo 2009. godine u odnosu na 2008, kao i da se u 2010. polako ponovo povećava tražnja.

Marković naglašava da se građani danas mnogo racionalnije zadužuju nego ranije. Kada je reč o pet besplatnih akcija Naftne industrije Srbije, Nenad Gujaničić iz Sinteza invest grupe posavetovao je građane da ih ne prodaju jer neće postići fer cenu već da sačekaju sredinu godine kada će se ta kompanija pojaviti na berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: