Janukovič o upravljanju gasom

Novoizabrani predsednik Ukrajine Viktor Janukovič predlaže osnivanje konzorcijuma za upravljanje gasnim sistemom Ukrajine.

Izvor: Beta

Utorak, 09.02.2010.

10:10

Default images

To bi, kako piše moskovski Komersant, omogućilo Moskvi da se odrekne izgradnje gasovoda Južni i Severni tok. List navodi da bi ruskom Gaspromu, ukrajinskom Naftogasu i evropskim potrošačima bilo predloženo po 33,3 odsto učešća u tom konzorcijumu.

Realizacija tog projekta, prema ideji Janukoviča, omogućila bi Kijevu da smanji cene za gas koji uvozi iz Rusije. U Gaspromu, navodi list, do detaljnog proučavanja predloga, ne žele da daju komentare.

Komersant piše da je "senzacionalnu ideju" Janukovič izneo u nedelju uveče gostujući na ukrajinskoj Televiziji Inter.

"Trebalo bi da se vratimo stvaranju gasnog konzorcijuma. To je korisnije nego izgradnja novih gasovoda", preneo je Komersant reči Janukoviča.

Moskovski dnevnik je naveo da je Janukovič potom jednoj regionalnoj TV stanici izjavio da će predložiti stvaranje konzorcijuma za eksploataciju gasnog sistema i rekonstrukciju kojom bi se povećao kapacitet transporta gasovodne mreže.

U slučaju realizacije inicijative, "ukrajinski gasovod bi prenosio u Evropu do 200 milijardi kubnih metara gasa godišnje", rekao je Janukovič.

List podseća da je projektovana snaga ukrajinskog gasovoda najpre iznosila 142 milijarde kubnih metara gasa, ali da je sa vremenom izgubila oko 25 milijardi kubnih metara.

"U kratkom periodu Ukrajina je izgubila poverenje partnera - Rusije i Evrope, jer smo ih dosta izneverili. Za tih pet godina su mimo Ukrajine počeli da grade gasovode Severni i Južni tok", rekao je Janukovič, dodajući da, ako se stvori konzorcijum, i pojača protočna snaga za 80 milijardi kubnih metara godišnje, Rusiji neće trebati izgradnja novih gasovoda.

Izvor u Partiji regiona, čiji je Janukovič lider, rekao je Komersantu da teoretski, postoji mogućnost da udeo od devet odsto u konzorcijumu dobije i austrijska kompanija Centragas kao kompenzaciju za izgubljenih 11 milijardi kubnih metara gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: