Komponovala s predsednikom Hrvatske

U Hrvatskoj objavljen CD "Dijalog" - savremene srpske i hrvatske muzike sa delima Ive Josipovića i Ivane Stefanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

18:10

Default images

U Hrvatskoj je nedavno objavljen kompakt disk sa snimkom koncerta novog hrvatskog predsednika Ive Josipovića i srpske kompozitorke Ivane Stefanović. Koncert umetničke muzike pod nazivom "Dijalog" održan je 2007. godine u Beogradskoj filharmonij. Josipović ni u Hrvatskoj nije bio poznat široj javnosti kao kompozitor. Kao predsednik on se nada da će imati vremena da nastavi da se bavi muzikom.

Pod nazivom “Kompozitorski dijalog" Beogradski gudački orkestar "Dušan Skovran" i “Jugokoncert” su osmislili seriju koncerata na kojim su srpski kompozitori birali da održe koncert sa nekim kolegom iz inostranstva.

Kompozitorka Ivana Stefanović kaže da je izabrala da nastupi sa Ivom Josipovićem jer se dugo poznaju, još od njegovog prvog nastupa u Beogradu i jer im muzika ima nešto zajedničko.

“Htela bih da kažem da je to bio jedan jako dobar koncert. Čini mi se da imamo neku zajedničku komponentu Ivo Josipović i ja, a to je da, bez obzira što se bavimo umetničkom muzikom, pišemo muziku koja bi htela da komunicira”, ocenjuje Stefanovićeva.

“Dakle, ako se muzika uopšte opisuje - a mladi Ivo Josipović od pre 30 godina bi rekao da se to ne radi, ali evo ja ću to ipak da uradim - onda je to muzika puna emocija, ritma i komunikacije”, kaže ona.

Ivo Josipović je završio prava, ali i kompoziciju. U oblasti prava je napravio zapaženu karijeru, ali je sve vreme radio i kao kompozitor, komponujući do sada pedesetak dela.

Njegova muzička karijera ni široj javnosti u Hrvatskoj nije bila tako poznata sve do kandidature za predsednika kada je dospeo u žižu javnosti.

Hrvatski kompozitor i dirigent Mladen Tarbuk smatra da je to nepravedno.

“Žalosno je da je Ivo Josipović kao skladatelj sada pobudio pažnju šire javnosti, a ne prije, jer je po mom mišljenju sasvim sigurno i njegova glazba, a i uopće glazba hrvatskih skladatelja trebala pobuditi nekakvu veću pažnju“, smatra Tarbuk.

“Tim više što smo mi jedan mali narod, pa mali narod ipak u nekoj konačnici živi od onoga što je duhovno napravljeno u određenom periodu“, kaže on.

Sam Ivo Josipović se nada da nove obaveze koje ima kao predsednik Hrvatske neće u potpunosti potisnuti muziku u drugi plan.

“Predsjednik ima svoje radno vreme koje je zasigurno puno dulje nego što je to na nekim drugim poslovima, ali nadam se da ostane i nešto slobodnog vremena“, kaže Josipović.

“Ja sam i dosad jako puno radio i nalazio vremena za komponiranje, ne previše, moj opus nije prevelik, ali sam nalazio vreme i nadam se da ću to učiniti i za vreme mandata“, očekuje novoizabrani predsednik Hrvatske.

Kompozitorka Ivana Stefanović dodaje da nije uobičajeno da se umetnici bave politikom, ali da će biti veoma zanimljivo videti sada jednog umetnika na čelu države.

“Videćemo kako će to da izgleda, posmatraćemo, imamo pet godina pred sobom da vidimo jednog umetnika na mestu predsednika države“, kaže Stefanovićeva.

“Ja mislim da će biti jako zanimljivo da vidimo da li će taj umetnik izdržati, na koji način, koliko je on za to spreman i kakvi će biti rezultati posle nekoliko godina njegovog rada“, navodi ona.

Kompakt disk “Skladateljski dijalog“ izdala je izdavačka kuća “Kantus“ iz Hrvatske i na njemu su tri kompozicije Ive Josipovića i dve Ivane Stefanović.

Na koncertu u Beogradskoj filharmoniji ih je pratio gudački orkestar “Dušan Skovran“, a dirigent je bio Tonči Bilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: