SAD i Francuska za sankcije Iranu

Zvaničnici Francuske i SAD najavili su mogućnost uvođenja novih sankcija Iranu zbog spornog nuklearnog programa Teherana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

17:05

Default images

Međunarodna zajednica nema drugog izbora nego da napravi korake ka uvođenju novih sankcija Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, jer je Teheran odbacio ponudu Zapada, izjavio je u Parizu ministar odbrane SAD Robert Gejts.

"Moramo i dalje pokušavati da pronađemo miroljubiv način za rešavanje ovog problema. Jedini put koji nam je preostao u ovom trenutku, čini mi se, jeste da pritisak na Iran bude nastavljen, ali će to zahtevati saradnju međunarodne zajednice", rekao je Gejts na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim kolegom Erveom Morenom.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner ocenio je da su poslednji potezi iranskih vlasti jednaki ucenama i da su stoga nove međunarodne sankcije neophodne.

"Ovo je stvarna ucena, to je veoma negativno. Jedina stvar koju možemo da uradimo jeste da primenimo sankcije, s obzirom na to da pregovori nisu mogući", kazao je Kušner.

On je dodao da će međunarodna zajednica nastaviti da ubeđuje Kinu, stalnu članicu Saveta bezbednosti UN, u neophodnost uvođenja novih sankcija Iranu.

Iran je danas, u zvaničnom pismu, obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u Beču da od sutra počinje da proizvodi obogaćeno nuklearno gorivo.

Proizvodnja atomskog goriva bi trebalo da se odvija u nuklearnom postrojenju Natanc, a uranijum će biti korišćen za istraživački reaktor u Teheranu, koji proizvodi medicinske izotope.

IAEA je ranije napravila nacrt sporazuma, prema kome bi Iran trebalo da pošalje slabo obogaćeni uranijum u inostranstvo na dalju preradu.

Iran ne prihvata sporazum bez izmena i insistira na tome da količina slabo obogaćenog uranijuma, koju u prvoj turi treba da pošalje na preradu, bude manja od 1.200 kilograma, koliko traže svetske sile.

Na poslednje odluke Teherana reagovala je i zvanična Moskva. Iran treba da ispuni ranije dogovore, po kojima će uranijum radi dopunskog obogaćivanja upućivati u inostranstvo, rečeno je ruskoj agenciji Interfaks u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

"I dalje polazimo od toga da je izlaz iz nastale situacije u iranskom ispunjavanju dogovora postignutih 1. oktobra prošle godine u Ženevi, koji predviđaju upućivanje goriva za teheranski istraživački centar na obogaćivanje u inostranstvo", rečeno je toj agenciji u pres službi ruskog MIP-a.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Konstantin Kosačov je rekao da bi poslednja odluka Teherana mogla da izazove pooštravanje ekonomskih sankcija Iranu.

"Međunarodna zajednica neće podržati tu poziciju. Može da se pokrene pitanje jačanja ekonomskih sankcija prema Teheranu", rekao je Kosačov agenciji Itar-Tas, koji je nameru Irana označio kao "korak unazad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: