Iran proizvodi nuklearno gorivo

Iran je u zvaničnom pismu obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u Beču da počinje da proizvodi obogaćeno nuklearno gorivo.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.02.2010.

14:35

Default images

"Danas smo uručili pismo", izjavio je iranski izaslanik pri IAEA Ali Asgar Soltanije i dodao da će Teheran koristiti sopstvene zalihe za proizvodnju uranijuma obogaćenog za 20 odsto, prenela je iranska televizija Pres TV.

Proizvodnja atomskog goriva bi, kako je navela iranska televizija, trebalo da se odvija u nuklearnom postrojenju Natanc, a uranijum će biti korišćen za istraživački reaktor u Teheranu, koji proizvodi medicinske izotope.

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi najavio je sinoć da će Iran danas zvanično obavestiti IAEA o početku proizvodnje goriva, ali je napomenuo da će proizvodnja biti obustavljena ako dobije obogaćeni uranijum iz inostranstva.

Salehi je, takođe, saopštio da će Teheran tokom naredne iranske godine, koja počinje 21. marta, započeti izgradnju 10 novih postrojenja za obogaćivanje uranijuma, podsetio je Rojters.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad naložio je juče Organizaciji da počne proizvodnju nuklearnog goriva pošto nije postignut sporazum o nabavljanju goriva iz inostranstva.

IAEA je napravila nacrt sporazuma, prema kome bi Iran trebalo da pošalje slabo obogaćeni uranijum u inostranstvo na dalju preradu. Cilj sporazuma je da se iranske zalihe slabo obogaćenog uranijuma smanje toliko da ne budu dovoljne za proizvodnju materijala za atomsku bombu.

Iran, međutim, ne prihvata sporazum bez izmena i insistira da količina slabo obogaćenog uranijuma, koju u prvoj turi treba da pošalje na preradu, bude manja od 1.200 kilograma, koliko traže svetske sile. Ahmadinedžad je poručio da i dalje ima prostora za pregovore.

Zapadne zemlje, sa SAD na čelu, strahuju da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsku bombu, što Iran demantuje, tvrdeći da je program namenjen isključivo za proizvodnju električne energije.

Iran smatra da kao potpisnik Sporazuma o neširenju nuklarnog naoružanja ima pravo da obogaćuje uranijum u civilne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: