Privedeni Šarićevi saradnici

Policija u Novom Sadu uhapsila troje ljudi koji su Šarićima pomagali pri kupovini nekretnina.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 08.02.2010.

13:29

Default images

Kriminalistička policija Srbije u Novom Sadu je uhapsila tri osobe u okviru istrage o Darku Šariću, osumnjičenom za organizaciju šverca kokaina iz Južne Amerike. Uhapšeni su advokat Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka i Stevica Kostić. Oni se sumnjiče da su posredovali u kupovini nekretnina za Šarića. Danas je priveden i biznismen Mile Jerković, ali je tokom dana pušten.

Braća Šarić višemilionski deo novca zarađen trgovinom kokaina legalizovali su kupujući po Srbiji i Vojvodini.

Pored imovine na 17 lokacija u Novom Sadu i Beogradu, četiri vile na Tatarskom brdu, u njihovom posedu su i stotine hektara plodne zemlje.

Tužilaštvo još proverava da li su kupili i neke vojvođanske hotele. U posredovanju pri kupovini nekretnina imali su saučesnike, kaže za B92 specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

“Advokat Štrbac se sumnjiči da je kao pripadnik pomenute organizovane kriminalne grupe imao zadatak da novac stečen kriminalnim aktivnostima grupe, po nalogu Šarića, investira kupujući preduzeća u Vojvodini“, navodi Radisavljević.

“Takođe, postoji osnovana sumnja da su u tom odgovarajuće uloge imali i njegova supruga, osumnjičena Dubravka, i osumnjičeni Kostić“, dodaje on.

”Po naredbi istražnog sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, u toku su pretresi objekata koje su ova lica koristila. U ovom trenutku ne mogu da odgovorim na Vaše pitanje kolika je vrednost imovine kojom raspolaže Darko Šarić. Svakako mislim da se radi o vrednosti od više stotina miliona evra“, ocenjuje tužilac Radisavljević.

Kako B92 saznaje, pored troje uhapšenih, jutros je priveden i poznati vojvođanski veleposednik i kontroverzni biznismen Mile Jerković.

On je samo nekoliko dana pre privođenja i pretresa njegovih objekata za B92 rekao da je spreman da u policiji svedoči o kontaktima koje je imao sa braćom Šarić.

Priznao je da ga je sa Šarićima upoznao uhapšeni advokat Radovan Štrbac.

“Kada sam upoznao Štrpca upoznao sam i Šarića. Ja Šarića poznajem oko dve godine i stupio sam u kontakt sa njima i bio sam u dobrim odnosima sa njima”, rekao je tada Jerković.

I pored toga što priznaje da je sa Šarićem u dobrim odnosima, interesantno je da se Jerković u medijima ograđuje od poslovne saradnje sa Darkom Šarićem i pored toga što policijska istraga dolazi do sasvim drugačijih podataka.

“Nije me interesovalo odakle taj novac, meni je drago kad ima neko novac. Međutim, igrom slučaja, ništa baš nisam radio sa gospodinom Šarićem”, tvrdi on.

Jerković je sa advokatom Štrbcem potpisao ugovor o prodaji 350 hektara zemlje. Sa Darkom Šarićem je imao još nekoliko kontakata oko poslovnih aranžmana, ali kako je rekao, nijedan se nije ostvario. Inače, pripadnici MUP-a su pretresajući vile braće Šarić u Novom Sadu i sami bili iznenađeni luksuzom koji su zatekli.

Tako su u kući u ulici Ivana Franka 11, u elitnom naselju Sremske Kamenice, Šarići uživali u najluskuznijem nameštaju koji je podrazumevao plazma televizore čak i u kupatilima.

U dvorištu kuće nalazi se bazen i košarkaški teren, a u podrumu teretana, sa stolovima za stoni tenis i elektronski rulet.

Bez izručenja Sokovića i Šekularca?

Goran Soković i Dejan Šekularac ne mogu biti izručeni Srbiji jer ustav Crne Gore ne predviđa ekstradiciju njenih državljana, kaže crnogorski ministar pravde.

Crnogorski ministar pravde Miraš Radović podsetio je da je izručenje državljana Crne Gore moguće samo u slučajevima zločina protiv čovečnosti. Sokoviću i Šekularcu, koji se sumnjiče za krijumčarenje više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, određen je pritvor.

Radović je, kako su preneli podgorički mediji, rekao da su, što se ekstradicije tiče, ustavni propisi jasni.

"Podsećam da smo, prilikom zaključivanja međunarodnih ugovora, kandidovali Srbiji mogućnost da se predvidi izručenje lica koja imaju dvojno državljanstvo, ali takav zahtev tada nije prihvaćen i mora se poštovati ustavnopravni sistem Crne Gore", naveo je Radović.

On je precizirao da se konvencije ne potpisuju za pojedinačne slučajeve, ali u konkretnom slučaju postoje mehanizmi da pravosudni organi odgovore na adekvatan način.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić rekla je da bi u narednih 48 sati trebalo da bude procenjeno da li ima osnova za podnošenje zahteva za sprovođenje istrage.

"Soković i Šekularac su uhapšeni na osnovu poternice koju su raspisale vlasti u Srbiji. Mi, naravno, nismo samo na osnovu poternice ušli u taj pretkrivični postupak, već smo pribavili potrebne informacije za tu fazu postupka", objasnila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: