Dinkić: Uskoro izlazimo iz recesije

Srbija u prvom kvartalu 2010. izlazi iz recesije, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić i obećava sto miliona evra za nerazvijene opštine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

13:00

Default images

Srbija će statistički izaći iz recesije u prvom kvartalu ove godine, poručio je privrednicima ministar ekonomije Mlađan Dinkić na poslovnom sastanku u Palati Srbije. Ministar je privrednicima rekao da će Vlada i u ovoj godini nastaviti sa podrškom privredi, kroz subvencionisane kredite za likvidnost i investicije.

U pripremi je i program za podsticanje razvoja manje razvijenih područja, koji će biti finansiran iz Fonda za razvoj sa oko 100 miliona evra.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ne odustaje od svojih optimističkih prognoza. Godinu dana posle poslednjeg sastanka sa najvećim srpskikm privrednicima, održanom u jeku ekonomske krize, ovaj sastanak je prošao u nešto vedrijem tonu.

“To znači da će se desiti isto što se desilo već u zapadnoevropskim zemljama, da će statistički zvanično Srbija izaći iz recesije”, poručuje Dinkić.

“Bez obzira kome se to sviđalo ili ne sviđalo, ja to ponavljam još jednom jer sam ubeđen da će se to dogoditi s obzirom da smo vratili nivo bruto domaćeg proizvoda od pre godinu dana”, navodi ministar.

Kako je ministar najavio, Vlada Srbije će i u 2010. godini sa preko tri milijarde dinara, nastaviti sa podrškom privredi, preko kredita za likvidnost i investicije.

Od februara se očekuje i pokretanje programa za nerazvijena područja, za koji će biti izdvojeno oko 100 miliona evra.

“Ako neka od vaših kompanija ima tržište, može da proda robu i vidi u nekom od ovih manje razvijenijih područja neku sirovinsku bazu za svoju proizvodnju ili neke druge povoljne uslove, poput recimo niže cene radne snage… Mi smo onda spremni da uđemo u jedan ovakav aranžman i da preko Fonda za razvoj, dakle kreditom bez hipoteke, dugoročnim kreditom, podržimo ovakav jedan program”, kazao je ministar.

Tokom tročasovnog satanka privrednici su opsivali probleme sa kojima se suočavaju u poslovanju. Iako uglavnom zadovoljni dosadašnjim merama Vlade, primedbi je ipak bilo.

“Zahtevi i vapaji kompletne ekonomije je da jedino u makroekonomskoj stabilnosti možete ostvariti svoju strategiju. S druge strane, to je, ma kako to zvučalo rogobatno u ovom trenutku, zaštita domaćih brendova”, kaže Miroslav Miletić iz "Bambi-Banata" AD.

”Neke stvari koje u ovom trenutku ne funkcionišu, a koje su prevashodno vezane za građevinsku industriju. Mislim da pojedini procesi ovde koji su dosta biroktratizovani moraju da se ubrzaju da bi oni koji se bave građevinarstvom lakše dolazili do dozvola i uz pojedine podsticajne mere krenuli u taj deo privrede”, kaže Zoran Drakulić iz “Ist pointa”.

“Mi sada konkretno se suočavamo sa tim da gradeći fabriku nemamo dovoljnu infrastrukturu obzirom da smo se opredelili da gradimo fabriku u sred nedođije. Konkretno smo se pomučili oko dobijanja vode do našeg placa gde će biti, obzirom da je čitav projekat usmeren da proizvodi ekološku hranu. Onda to ne može da bude situirano u Beogradu, niti tamo gde je zagađenost, nego baš tamo gde postoje ti uslovi kao što je Kopaonik u ovom slučaju gde mi radimo”, kaže Vaso Lekić iz “Fudlenda”.

Pošto se problemi koje su privrednici izneli, uglavnom odnose na sektore koje pokrivaju ministarstva finansija, poljoprivrede, infrastrukture i prostornog planiranja, dogovoreno je da premijer Mirko Cvetković sledeći sastanak organizuje sa predstavnicima ovih ministarstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: