Kosovo i ulazak u NATO

Tvrdnje da bi Srbija ulaskom u NATO priznala Kosovo su netačne, jer nisu ni sve države NATO priznale Kosovo, kaže član Foruma za međunarodne odnose Filip Ejdus.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 08.02.2010.

12:50

Default images

Ejdus smatra da nema razloga da Kosovo bude prepreka za članstvo u NATO isto kao što nema razloga da bude prepreka za pristup Evropskoj uniji."Ne kažem da naš stav prema Kosovu neće biti nikakva prepreka za članstvo u jednoj ili u obe ove organizacije, već hoću da kažem da za sada ne postoji razlika između ove dve organizacije", rekao je Ejdus za Slobodnu Evropu.

Da li bi pristupanjem Srbije u NATO Rusija preispitala svoj stav, to je, prema njegovim rečima, naravno pitanje ruske spoljne politike.

"Ovde očigledno postoji indicija da bi Rusija preispitala svoju odluku prema Kosovu i da bi verovatno, kako oni to najavljuju možda čak i promenila svoj stav i jednostavno pustila da Kosovo postane nezavisno, što se njih tiče“, kaže Ejdus.

"Postaje jasno da njihov stav prema Kosovu, nije bio stav koji je dolazio iz nekog velikog prijateljstva ili ljubavi, već prosto stav koji je dolazio iz interesa. Na taj način čini mi se da Ruska Federacija pokušava da spreči proširenje NATO na ovaj deo Balkana. Pošto je širenje NATO suprotno ruskim nacionalnim interesima, oni sve koriste kako bi sprečili to proširenje", smatra Ejdus.

Što se tiče eventualnih implikacija ovakve poruke u Srbiji, prema Ejdusovom mišljenju, to će biti argument više za zagovornike neutralnosti.

"Ali, sa druge strane, to može da pokaže i slabost njihove argumentacije, zbog toga što Rusija pokazuje da je njena politika prema Kosovu, zapravo politika njenog interesa", tvrdi Ejdus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: