Malovićeva: Tajkuni u tkivu države

Tajkuni su ušli u tkivo država, političari rade za njih i kada se nađu elementi krivičnog dela, kreće hajka na one koji pravdu sprovode, kaže Snežana Malović.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 08.02.2010.

01:20

Default images

Ministarka pravde Srbije izjavila je, komentarišući odluku Crne Gore da se vila Stanka Subotića u toj zemlji nakon mere zabrane odblokira, da se u klasične krivične predmete u nekim slučajevima, nažalost, meša i politika.

Ona je u intervjuu za "Danas" ukazala na napade u pojedinim listovima na nju i njenog zamenika, ali i na pretnje koje stižu sa različitih strana.

"Imam utisak da bi vlasnici medija, novca i sudbina ljudi, ogrezli u organizovani kriminal koji razjeda Srbiju i region, najviše voleli da se vratimo u vreme Miloševića kada je sve bilo moguće i kada je mafija imala državu", smatra ona.

Ona je dodala da veruje u dobru saradnju sa Crnom Gorom, kao i njihovu želju da sprovodeći pravdu prihvate evropske standarde u borbi protiv kriminala.

Na pitanje da li Srbija ima snage da oduzme imovinu braće Šarić u Srbiji, Malovićeva je ukazala da ne može i ne sme pojedinac biti jači od države.

"Naravno da imamo snage koju ćemo demonstrirati u svakom trenutku i na svakom mestu", istakla je Malovićeva.

Primenom Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom zaplenjeno je blizu 100 miliona evra u nekretninama i gotovom novcu i pokretnim stvarima, navela je Malovićeva, podsećajući da je veći deo privremeno oduzet i da će sud doneti konačnu odluku.

"U mnogim drugim predmetima, kako organizovanog kriminala, tako i ratnih zločina, u toku su finansijske istrage", dodala je ministarka.

Srbija je, kako je rekla, objavila rat mafiji, a građani imaju pravo da im se vrati oteto.

"Kriminal je, kroz svoje najmračnije oblike kao što su trgovina narkoticima i korupcija, stvorio imperije pojedinaca koji su počeli da prodiru u državno tkivo", rekla je Malovićeva, navodeći da će imovina koja bude zaplenjena biti vraćena u budžet Srbije.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, ministarka pravde je rekla da se zalaže da se poštuje odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu.

"U tom smislu smatram da treba da se usvoje dve rezolucije - jedna o Srebrenici i druga u kojoj će se osuditi ostali zločini", rekla je Malovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: