Starčevo: Uginule krave među živima

B92 došao do šokantnih snimaka privatizovane farme u Starčevu u kojoj leševi leže pored živih krava. Uprava za veterinu najavila inspekciju.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2010.

15:15

Default images

Trojica radnika farme AD “Vojvodina” iz Starčeva koji su medijima dostavili izveštaje o katastrofalnom stanju na farmi gde životinje umiru od gladi, suspendovani su s posla na 30 dana. Najuže rukovodstvo preduzeća ogradilo se od tvrdnji radnika da su krave neuhranjene, da žive u nehigijenskim uslovima i umiru, ali je odbilo da pusti eklipu naše televizije na farmu.

U međuvremenu radnici su TV B92 dostavili video snimke teškog zanemarivanja životinja, za koje tvrde da su snimljeni unutar farme u Starčevu.

Leševi goveda u fazi raspadanja koji leže između živih krava - tako na snimcima koje su radnici dostavili TV B92, izgleda farma AD “Vojvodina – govedarstvo”, koja je u vlasništvu biznismena Dobrosava Markovića.

Snimak je nastao kao potvrda nedavne izjave Gruje Šajića, radnika farme, date za B92, da životinje gladuju i umiru, uz strahovanje da je kvalitet mleka koje one proizvode, verovatno loš.

Nakon ovih izjava, uprava farme donosi odluku da suspenduje Šajića, ali i dvojicu njegovih kolega Slađana Jovanovića i Zvonko Cvetkovića.

U obrazloženju odluke kaže se da su huškali zaposlene na štrajk, ugrozili imovinu i nisu brinuli o životinjama.

Slađan Jovanović kaže da se radi o pokušaju zastrašivanja, kako bi se prikrilo katastrofalno stanje na farmi.

“To su snimci s farme pre nego što je gazda doveo, a gazda je ja mislim prekjuče doveo ljude iz Jabuke i uzeo jednu privatnu firmu iz Starečeva da očiste farmu. da srede farmu kakva je bila u prvobitnom stanju kad je on ušao, da bi mogli da nas demantuju. A mi smo snimili farmu tri dana pre toga, kakva je farma bila. U haosu”, kaže Jovanović.

Tvrdnje o lošem stanju na farmi pre par dana demantovalo je najuže rukovodstvo: direktor, predsednik upravnog odbora i predsednik sindikata.

U zajedničkom saopštenju koje su dostavili našoj redakciji naveli su da se na farmi koristi najsavremenija oprema za proizvodnju sirovog mleka i da ona ispunjava sve propisane standarde.

Međutim, uprkos insistiranju, ekipi TV B92 nije dozvoljen ulazak na farmu, kako bi na licu mesta proverili u kakvim uslovima žive životinje.

Ulaz neće biti moguće zabraniti veterinarskim inspektorima koji će izaći na teren. Ukoliko pronađu nepravilnosti, farmi u Starčevu preti kazna od novčane, do zabrane bavljenja tom delatnošću, kaže za B92 direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, Zoran Mićović.

“Ovaj slučaj očigledno govori da se inspekcijski nadzor mora uraditi u skladu s pravilnikom i da se propišu mere, a svi oni koji se ne drže tih zaključaka i preporuka koje veterinarska inspekcija bude naložila i budu se oglušili o zakon snosiće odgovornost”, poručuje Mičović.

“Svi oni koji imaju primedbe da su videli životinju da se zlostavlja, da se na adekvatan način ne tretira, mogu prijaviti veterinarskoj inspekciji, a mi ćemo preduzeti sve one mere koje su u skladu s zakonom”, kaže on.

Pored farme u Starčevu, Dobrosav Marković je, inače, vlasnik još nekoliko poljoprivrednih kombinata u rejonu Pančeva, a do nedavno je bio i većinski vlasnik nedeljnika Pančevac, ali je Agencija za privatizaciju raskinula taj ugovor zbog neplaćanja druge rate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: