SNS: Sakupljeno 300 hiljada potpisa

Naprednjaci sakupili 300 000 potpisa za vanredne parlamentarne izbore. Izbori tek kada Vlada izgubi podršku u parlamentu, poručuju iz DS-a.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2010.

13:28

Default images

Srpska napredna stranka prikupila je više od 300 hiljada potpisa za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. U SNS-u očekuju da će ih podržati više od milion građana Srbije i navode da vladajuće stranke neće moći da ignorišu zahtev za promenom. Iz Demokratske stranke međutim poručuju da će izbori biti raspisani kada Vlada Srbije izgubi podršku u Skupštini.

U Srpskoj naprednoj stranci, koja je u utorak počela prikupljanje potpisa za raspisivanje vanrednih izbora, navode da na prethodnim izborima nije izašlo više od 4,5 miliona birača i da će, kada prikupe podršku jedne četvrtine aktivnog biračkog tela, njihov zahtev imati pun legitimitet.

“Ako bude postojalo i trunčice političkog sluha, odgovornosti pa i da kažemo neke želje da ostanu dosledni do kraja svojim principima i ostvare i neki normalan rezultat na narednim izborima, kada su u pitanju stranke sa vlasti, oni takav zahtev, iza kojeg je stalo više od milion građana Srbije neće moći da ignirišu”, smatra Nikola Selaković iz SNS-a.

U DS međutim kažu da Vlada Srbije ima stabilnu podršku u parlamentu i da nema razloga za raspisivanje vanrednih izbora.

Portparolka DS-a Jelena Trivan kaže da je svima poznato kada se raspisuje novi izbori.

“Onda kada Vlada izgubi podršku u parlamentu ili ne bude sposobna da rešava nagomilane probleme u društvu, onda možemo da govorimo o novim izborima”, poručuje ona.

“Vanredni izbori su u ovom trenutku samo priča kojom opozicija pokušava da preživi, ili opstane na političkoj sceni, s obzirom da nema nikakv program. Oni bi bili jedna skupa avantura koja bi samo ponovila volju građana izraženu na prethodnim izborima”, smatra ona.

I Đorđe Vuković iz CESID-a ocenjuje da bez obzira na broj potpisa koje prikupe naprednjaci, to neće dovesti do raspisivanja vanrednih izbora. On međutim smatra da to i nije cilj akcije SNS-a.

“Za njih je važno da na neki način imaju neku formu legitimiteta u biračkom telu. Da u nekom trenutku mogu da pokažu ‘evo iza nas stoji nekih milion potpisa za neku inicijativu’ i to je sa jedne strane neka ideja koju oni imaju”, ocenjuje Vuković.

“A sa druge strane je značajno za ovu stranku da ona na neki način pokušava da svoju mrežnu organizaciju učvrsti i pokaže političku snagu same stranke”, dodaje on.

I Nova Srbija Velimira Ilića počela je u petak da prikuplja potpise za raspisivanje izbora. U ovoj stranci kažu da ih napad na lidera neće pokolebati i da su do sada prikupili više od 50 hiljada potpisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: