Dežer: Kosovo nije problem

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Kosovo ne bi trebalo da bude problem u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2010.

10:20

Default images

"U svim slučajevima, EU je insistirala na odvojenosti procesa evropskih integracija kroz koji Srbija napreduje, od pitanja konačnog statusa Kosova i taj pristup se pokazao kao efikasan jer je Srbija stigla do zaključenja SSP-a i sada do primene Prelaznog sporazuma", rekao je Dežer u intervjuu "Politici".

Dežer je kazao da se "Kosovo kroz proces evropskih integracija kreće svojim kolosekom, dok je Srbija na svom koloseku i Srbija je dosta odmakla u tome".

"Dok se rešenje ne pronađe, postoji čitav niz svakodnevnih pitanja koja utiču na život ljudi i koja moraju biti rešena. Na primer - priznavanje imovine, građanske i druge sudske parnice, pitanja carina i trgovine. Sve ovo traži da budu pronađena praktična rešenja među svim pogodnostima. To je ono što EU zagovara i podržava", istakao je Dežer.

Dežer je kazao da je Evropska komisija i spremna i voljna da što pre krene u proceduru povodom zahteva Srbije za punopravno članstvo u EU i da jedino čeka "zeleno svetlo" Saveta ministara za taj korak.

On je naveo da juni "krajnji, dogovoreni rok" kada bi trebalo da počne ratifikacija SSP-a, ako glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc tada izađe s pozitivnim izveštajem o saradnji s Haškim tribunalom.

Dežer ne isključuje ni mogućnost da ratifikacija počne i pre juna, pod uslovom da se, u međuvremenu, dogodi "nešto pozitivno" u vezi s potragom za haškim optuženicima.

Do statusa kandidata potrebno je "godinu dana, a možda i manje" od trenutka kada ministarski savet odluči da pokrene postupak za kandidatski status, rekao je Dežer.

Šef Delegacije EU je ocenio da će puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, koja je počela 1. februara, omogućiti da Srbija bude privlačnija za strane investitore.

"Očigledno je da će to biti tako. Pre svega, zato što sada imamo stabilne ugovorne odnose između EU i Srbije. To za investitore i poslovne ljude znači predvidljivost", naglasio je Dežer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: