Nađena 1,5 tona eksploziva

Španske vlasti saopštile da je 1,5 tona eksploziva nađena u kući koju su koristili pripadnici baskijske terorističke organizacije ETA kao bazu za napade.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

23:35

Default images

Količina pronađenog eksploziva prema španskom ministarstvu unutrašnjih poslova tri puta je veća od onoga što je juče navela portugalska policija. Špansko ministarstvo je saopštilo da su pored tone i po eksploziva pronađeni kompjuteri, oprema za pravljenje bombi i mape španskih gradova Madrida, Kadiza i San Fernanda.

Za sada nije jasno kako se pojavila razlika i količini juče pronađenog eksploziva. Stručnjaci za deaktiviranje eksplozivnih naprava su izveli najmanje dve kontrolisane eksplozije u toj kući.

ETA je Francusku decenijama koristila kao bazu za napade u Španiji, a otkriće eksploziva u Portugalu moglo bi da znači da ETA sada stvara bazu u toj zemlji.

Više od 825 ljudi poginulo je u operacijama ETA od 1968. godine, kada je počela borbu za nezavisnost Baskije, koja se nalazi na severoistoku Španije i jugozapadu Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: