Obeležene zadušnice na Kosovu

Pravoslavna groblja na Kosovu je na zadušnice, posetilo nekoliko hiljada Srba. Oni su imali pratnju kosovske policije, tako da incidenata nije bilo.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

16:18

Default images

Srbi su na grobove svojih rođaka i prijatelja došli samostalno ili organizovano. Na prištinsko groblje najveća grupa je došla iz Beograda i Niša. Prevoz im je obezbedilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Članovi porodica Jevtić, Milovanović i Pavlović su živeli u Prištini do 1999. godine. Od tada u Prištinu dolaze samo na zadušnice i to kada je prevoz organizovan.

Zagorka Pavlović iz Prištine kaže da na svake zadušnice dolazi sa tugom, ali i sa osećajem da Prištinu nikada nije napuštala.

Oni koji su danas na zadušnicama u Prištini, kažu da nema novoporušenih nadgrobnih spomenika. Već porušeni spomenici su delo vandala iz ranijih godina.

Svi koji su danas došli na zadušnice bi se, kako kažu, rado vratili da nastave život u Prištini, ali smatraju da za to nema uslova.

Pravoslavno groblje u Prištini je za razliku od prethodnih godina uređenije. Za to su se pobrinuli i Priština i Beograd. Kosovska vlada je izdvojila sredstva za postavljanje ograde oko groblja, a vlada u Beogradu za uklanjanje šiblja i korova.

Pored Prištine organizovan dolazak na zadušnice omogućen je bio i raseljenim licima iz Đakovice, Suve Reke, Peći, Obilića.

Prema dosadašnjim informacijama, incidenata tokom posete grobljima nije bilo, a autobuse je pratila kosovska policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: