Sudije dobijaju uvid u dosije

Svim sudijama koji to budu želeli, od sledeće nedelje biće omogućeno da vide svoj dosije.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

16:07

Default images

To su, posle razgovora sa predsednicom Visokog saveta sudstva Natom Mesarović, najavili predstavnici Evropskog udruženja sudija i tužilaca. Oni su, posle dvodnevnog boravka u Srbiji ocenili da je reizbor sudija i tužilaca obavljen na netransparentan način, jer nije jasno kako su primenjivani kriterijumi za izbor.

Za predstavnike Evropskog udruženja sudija i tužilaca nema dileme. Izbor odnosno razrešenje sudija i tužilaca u Srbiji nije sprovedeno po standardima evropskog prava.

Isto obrazloženje o razrešenju koje je ciirklularno poslato svim sudijama za njih je vrlo problematično.

“U Evropi, kada se dovodi u pitanje nečija stručnost, vrhovni savet sudstva je taj koji pokreće disciplinski postupak, dakle on se razrešava kroz sudski postupak, uz jasno individualo obrazloženje. Po evropskim standardima i odluke o razrešenju su morale da budu individualizovane, a ne stavljene u kontekst kolektivne krivice”, objašnjava sudija iz Nemačke Tomas Gudat.

Predstavnici “Medela” i holandske fondacije “Sudija za sudije”, razgovarali su i sa predsednicom Vrhovnog saveta Natom Mesarović. Tu je napravljen mali korak, pa će umesto obrazloženja istog za sve, sudije moći da dobiju na uvid svoje dosijee.

“Kako nam je rečeno, od sledeće nedelje, svakom sudiji koji želi da vidi svoj dosije to će biti i omogućeno. Svi oni će moći da vide obrazloženje za svoje razrešenje. Ta dokumentacija biće im na raspolaganju tri sata svakog radnog dana. Mi, međutim, mislimo da je i ovo opet drugačije od individualne odluke”, kaže sudija iz Holandije Tamara Trotman.

U intervjuu listu “Politika” predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, kao razloge zbog kojih pojedine sudije nisu izabrane, navela je između ostalog primere poput onih u kojima su sudije pre donošenja rešenja o ukidanju pritvora obilazile pritvorenike.

Rečeno je da ima sudija kojima su advokati plaćali putovanja po inostranstvu ili dogradnju kuća, ili su im čak otplaćivali kredite. Na ovakva obrazloženja reagovala je predsednica društva sudija, inače jedna od neizabranih sudija.

“Ne vidim zašto, ukoliko se savet suočio sa tim, zašto nije pokrenuo krivične postupke protiv njih. Tu bismo onda mogli da napravimo razliku između onih koji su dobri i loši”, navodi predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Članovi evropskog udruženja sudija i tužilaca poručili su da se nadaju da će Srbija sama rešiti probleme nastale reizborom sudija i tužilaca pre nego što to pitanje bude izneto pred evropske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: