Sastanak Đukanovića i Berluskonija

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Rimu sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

13:51

Default images

Manje od dve nedelje pošto je posetio Sjedinjene Američke Države, gde je razgovarao sa potpredsednikom te zemlje SAD Džozefom Bajdenom i državnom sekretarkom Hilari Klinton, Đukanović je u zvaničnoj poseti Italiji. Italija je postala prvi strani investitor u Crnoj Gori, saopšteno je posle susreta premijera dveju zemalja, koji su u Rimu potpisali sporazum o strateškoj saradnji.

Pored toga, ministri ekonomija Branko Vujović i Klaudio Skajola su potpisali i 720 miliona evra vredan ugovor o postavljanju podvodnog visokovoltažnog energetskog kabla od Peskare do Tivta, javlja RTV Crne Gore.

Sporazum o strateškoj saradnji i o izgradnji podmorskog energetskog kabla kruna su dosadašnje saradnje dve prijateljske zemlje, izjavio je Đukanović.

Za nas u Crnoj Gori, dodao je crnogorski premijer, najvažnija strateška podrška razvijenog suseda je u našim integracionim procesima.

Podrazumeva se da smo u Crnoj Gori spremni da učinimo sve na tom putu, na unutrašnjem planu, ali je isto tako važno da nam Italija, u skladu sa svojim mogućnostima, obezbedi prohodnost, istakao je Đukanović.

Berluskoni je ponovio da Italija u potpunosti podržava evropske i evroatlantske integracije Crne Gore i da će raditi na podršci za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i NATO.

On je podsetio da je potpisivanjem današnjih sporazuma realizovan deo dogovora koji je sa Đukanovićem postigao pre desetak meseci i posebno zadovoljstvo pokazao zbog činjenice da je Italija prešla sa 14. na prvo mesto na listi stranih investitora u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i izuzetan rast turističkog prometa iz Italije u Crnoj Gori.

Berluskoni je zahvalio premijeru Đukanoviću što je Italiji na raspolaganje ponudio zgradu bivšeg Italijanskog poslanstva na Cetinju, za organizovanje škole italijanskog jezika ili za Italijanski kulturni centar. Susret Berluskonija i Đukanovića prvobitno je bio dogovoren za 15. decembar prošle godine, ali je dan ranije Berluskoni bio napadnut i povređen.

Berluskoni je u martu prošle godine posetio Podgoricu, nakon čega je italijanska elektroenergetska kompanija “A2A“ proglašena pobednikom na tenderu za dokapitalizaciju Elektroprivrede Crne Gore, čime je preuzela 43 odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: