Uhapšen bivši agent DB-a

Nemačka policija uhapsila je bivšeg agenta jugoslovenske Službe državne bezbednosti Vinka Sindičića, saopštila je hrvatska policija.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

13:24

Default images

Kako je navedeno, Sindičić, koji je osumnjičen za ucenu u slučaju ubistva bivšeg direktora u naftnoj kompaniji INA i političkog emigranta Stjepana Đurekovića 28. jula 1983. godine u Minhenu, uhapšen je juče i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u Minhenu.

Sindičić je bio zaštićeni svedok na suđenju Krunoslavu Pratesu za ubistvo Đurekovića, održanom pre godinu i po dana, a Prates je baš zbog njegovog iskaza pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Hrvatski mediji izveštavaju da je Sindičić saradivao sa nemačkom policijom i u nastavku istrage tog slučaja, što je dovelo do nedavnog hapšenja agenta DB-a Luke Sekule u Nemačkoj i raspisivanja više međunarodnih poternica protiv bivših pripadnika DB-a zbog umešanosti u Đurekovićevo ubistvo.

Sindičić je mnogo više boravio u Nemačkoj nego u Hrvatskoj, u kojoj se, kako je tvrdio, nije osećao bezbednim nakon svedočenja na sudu.

U Škotskoj je Sindičić bio osuđen i zatvoren zbog pokušaja ubistva hrvatskog emigranta Nikole Štedula, a krajem devedesetih godina izručen je Hrvatskoj kako bi mu bilo suđeno za atentat na jednog od vođa hrvatske emigracije Bruna Bušića 1978. godine u Parizu.

Nakon što je oslobođen optužbi za Bušićevo ubistvo, počeo je da ucenjuje svoje pređašnje šefove DB-a Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, tražeći novac koji su mu ranije obećali za usluge koje je učinio za DB.

Sindičić je i na suđenju Pratesu otvoreno svedočio protiv Perkovića i Mustača, za kojima je Nemačka već ranije raspisala međunarodne poternice zbog sumnje da su povezani s ubistvima hrvatskih emigranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: