Nevreme otežava saobraćaj u Srbiji

Saobraćaj na većini puteva u Srbiji otežan zbog jakog vetra, snega i poledice. Deo Novog Sada bez struje zbog nevremena.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

09:29

Default images

Na području Beograda, Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Vršca i Kraljeva saobraćaj je veoma otežan zbog snega umerenog intenziteta koji je prekrio zaleđene kolovoze, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Od osam časova jutros je u potpunosti obustavljen saobraćaj na Iriškom vencu zbog snega i leda na putu. Magla smanjuje vidljivost na 50 metara na Kopaoniku i Crnom vrhu.

Beograd je osvanuo okovan ledom. U ranim jutranjim satima Beograđani su se borili sa nimalo prijatnom kombinacijom. Sneg, pa ledena kiša i sve to u pratnji snažnih udara košave.

Tokom dana temperatura je porasla, led je polako počeo da se topi, ali su problemi slični. Mokri i klizavi trotoari i jaki udari vetra.

U Hitnoj pomoći navode da, imajući u vidu teške vremenske uslove, nisu imali previše posla, jer su se građani pridržavali saveta da bez prevelike potrebe ne izlaze na ulicu.

Gradski saobraćaj u Beogradu, koji se odvijao otežano zbog poledice, snega i jakog vetra, normalizovan je oko podneva i uglavnom se odvija nesmetano, rečeno je GSP-u.

U Dispečerskoj službi GSP-a kažu da su sve linije, koje su jutros zbog nepogoda i poledice bile izmenjene ili privremeno ukinute, vraćene na svoje trase i da se saobraćaj odvija normalno i po redu vožnje.

Manji problem postoji sa linijom 105 koja saobraća u Ovči, jer je u jednoj ulici u tom naselju vetar polomio drvo koje je palo na kolovoz, zbog čega autobusi malo teže prolaze tim delom trase.

Tramvaji na Voždovcu kod Trošarine su stali jer se od vetra srušio veliki reklamni pano.

Svi ostali autobusi, tramvaji i trolejbusi saobraćaju normalno.

U "Beograd-putu" navode da će i narednih dana biti snega, ali da su za to spremni. Prema njihovim procenama, ova zima je iznad proseka po količni padavina.

Zimska služba Javnog komunalnog preduzeća "Beograd-put" od ranih jutarnjih sati maksimalnim kapacitetom čisti sneg na najvažnijim i najprometnijim ulicama, a na terenu je 135 ekipa.

Ekipe Zimske službe Javnog komunalnog preduzeća "Beograd-put" maksimalnim kapacitetom od ranih jutarnjih sati čiste sneg na beogradskim ulicama prvog prioriteta.

Nadležni apeluju na sve vozače da budu oprezni u saobraćaju.

O vremenskim prilikama i stanju na putevima u zemlji opširnije se možete informisati u našoj rubrici Vreme.

Deo Novog Sada bez struje zbog nevremena

Delovi Novog Sada ostali su jutros bez struje zbog nevremena. To je izazvalo prestanak rada jedne od novosadskih toplana, zbog čega je ceo grad ostao bez grejanja. Osim toga ledena kiša i sneg su znatno otežali i saobraćaj u gradu.

Nevreme je, naime, izazvalo kvar na strujnoj prenosnoj mreži, pa je transformatorska stanica "Novi Sad 5" ostala bez napona, zbog čega su pojedini delovi grada ostali bez struje.

Nestanak struje doveo je do toga da su prestale da rade toplane “Zapad” i “Sever” koje obuhvataju Detelinaru, Novo naselje, okolinu Sajma i Bulevar Jaše Tomića.

U jednom momentu je došlo do pada kompletnog sistema preduzeća “Novosadska toplana”, pa su mnogi Novosađani koji se greju sistemom daljinskog grejanja imali hladne radijatore.

Ekipe Elektrovojvodine i Elektroprenosa su u ranim popodnevnim satima uspele da pronađu kvar i, uprkos vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama, očekuje se da će on ubrzo biti otklonjen, izjavio je direktor Elektrovojvodine Tomislav Papić.

Napominjući da su jak vetar i ledena kiša prouzrokovali pucanje jednog užeta na dalekovodu, zbog čega je iz sistema napajanja ispala jedna od najvećih trafo-stanica u gradu, "Novi Sad 5", Papić je rekao da je od jutra bez struje ostala Detelinara i Novo naselje, a nešto kasnije Rumenka i još nekoliko okolnih mesta.

Problemi u snabdevanju grada električnom energijom povećani su kada je ujutro, takođe zbog vremenskih neprilika, iz sistema ispala i Termoelektrana-toplana Novi Sad, napomenuo je Papić.

On je dodao da su zaleđeni vodovi na dalekovodima prouzrokovali i manje prekide u napajanju električnom energijom na području Pančeva, Perleza, Titela i drugih mesta.

Miladin Vujičić iz Elektromreža Srbije kaže da u otklanjanju kvarova veliki problem predstavljaju vetar i led.

"Kvar na 110-kilovatnom dalekovodi od Trafo-stanice Novi Sad 3 u vlasništvu Elektromreža Srbije do Trafo-stanice 5 je pušten u napon. Očekujemo da svi potrošači mogu da dobiju električnu energiju. Međutim, imamo jako velikih problema sa vetrom i možemo da kažemo da su svi dalekovodi na kojima se otklanjaju kvarovi pod ledom, tako da je jako teško uraditi. U narednom periodu, ako se ovakvo nevreme nastavi, možemo očekivati još sličnih ispada i kvarova", kaže on.

Jak vetar, ledena kiša i susnežica su usporili i saobraćaj u gradu. Na prilazima Novom Sadu i u gradu kolovozi su bili vlažni, mestimično zaleđeni i neočišćeni, a zimske službe su na terenu i rade na čišćenju ulica.

Gostovanje gradonačelnika Novog sada Igora Pavličića u našim vestima možete pogledati ovde.

Na Aerodromu "Nikola Tesla“ bez problema

Vazdušni saobraćaj na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" obavlja se danas bez problema, rečeno je Tanjugu u informativnoj službi tog preduzeća.

Sve aerodromske službe za održavanje piste i manevarskih površina u zimskim uslovima rade punim kapacitetom.

Putnici sve informacije o avio-saobraćaju mogu dobiti putem broja službe za informacije o letovima 011 209 4444 ili sajta www.beg.aero.

Otežan saobraćaj u istočnoj Srbiji

Saobraćaj na svim magistralnim i regionalnim putevima izuzetno je otežan u celoj istočnoj Srbiji, a mnogi lokalni putevi od noćas su neprohodni.

Zbog jake košave koja stvara nanose i smetove na prevoju Čestobrodica zabranjen je saobraćaj za šlepere i kamione sa prikolicom.

Ista zabrana važi i na prilazu Babinom zubu, na putu Bor-Žagubica preko Crnog vrha i Boljevac- Sokobanja preko Rtnja.

Zimska oprema je obavezna na svim putnim pravcima. Sve ekipe i celokupna mehanizacija zaječarskog preduzeća za puteve od noćas su na terenu.

Snabdevanje svih gradova u Timočkoj krajini vodom, strujom, toplotnom energijom i osnovnim životnim namirnicama za sada je uredno.

Ono što je evidentno je da je saobraćaj izuzetno slabog intenziteta, a mnogi ljudi u gradovima Timočke krajine ostali su danas u svojim domovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: