Iran blizu nuklearnog dogovora

Iran vidi dobre izglede za postizanje dogovora sa svetskim silama o razmeni jednog dela njegovog osiromašenog uranijuma, kaže šef diplomatije Manučer Motaki.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.02.2010.

01:26

Default images

Taj uranijum oni bi zamenili za obogaćeno nuklearno gorivo, koje može da se upotrebi u reaktoru za proizvodnju medicinskih izotopa. "Lično verujem da smo stvorili pozitivnu osnovu za takvu razmenu u nedalekoj budućnosti", rekao je Motaki u Minhenu, gde prisustvuje međunarodnoj konferenciji o bezbednosti.

On je, međutim, dodao da bi Teheran trebalo da odredi količinu nuklearnog materijala za ovu razmenu, na osnovu svojih potreba, preneo je Rojters.

Razgovore o eventualnoj razmeni uranijuma prošle godine su pokrenuli Iran i šest svetskih sila, koje u takvom dogovoru vide način da Teheran obustavi dalje obogaćivanje svog uranijuma do nivoa upotrebljivog za proizvodnju nuklearne bombe.

Do ove sedmice, Iran nije pozitivno odgovorio na taj predlog, istovremeno negirajući da planira takvu proizvodnju.

Motaki je najavio i da će razgovarati o nuklearnoj razmeni sutra sa novim šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju, na marginama minhenske konferencije.

SAD: Sporazum nije na pomolu

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je u Ankari da nema naznaka da je na pomolu sporazum o iranskom uranijumu između Irana i zapadnih sila i nagovestio da je vreme da se razmotre sankcije.

"Teheran nije uradio ništa da uveri međunarodnu zajednicu da je spreman da poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja ili obustavi vojni nuklearni program i zato smatram da je vreme da razmotrimo drugačiji pristup", rekao je Gejts, koji u Ankari razgovara sa turskim liderima.

"Mi smo uvek imali dvostruki pristup: diplomatija je na prvom mestu, ali ako ona ne da rezultate onda treba izvršiti pritisak. Cilj pritiska bio bi da se Iran vrati za pregovarački sto", dodao je Gejts, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: